Marcel Strengers met volledige fietsuitrusting. Foto: Rob Weeber
Marcel Strengers met volledige fietsuitrusting. Foto: Rob Weeber Foto:

Needenaar Marcel Strengers net terug uit Berlijn

NEEDE - Lopen en staan gaan hem zijn hele leven al minder makkelijk af, maar fietsen daarentegen kan hij als de beste. Het heeft hem bovendien sterker gemaakt. Marcel Strengers uit Neede laat trots een foto van zijn eerste racefiets zien die hij destijds van zijn ouders kreeg. Hij fietst zijn hele leven al, in navolging van zijn vader die destijds al meedeed aan de Ronde van Nederland. De afstanden werden met de jaren langer, van streekrondje met vrienden tot georganiseerde fietsvakanties in het buitenland tot uiteindelijk individuele fietstochten naar steden als Parijs en Berlijn.

Door Rob Weeber

Strengers is net terug van een 14-daagse fietstocht naar Berlijn. "Ik ben vorig jaar begonnen met een 18-daagse retourtocht naar Parijs. Via vrienden van mijn vader kreeg ik de complete fietstocht in handen: kaarten, overnachtingsplaatsen en alle overige informatie die ik kon gebruiken. De dagafstand bedroeg 100 km. Het was een geweldige reis. Overal ontmoette ik leuke Nederlanders die een praatje maakten of me af en toe op een andere manier hielpen als ik wat nodig had, bijvoorbeeld met een douchemuntje op de camping.

Na deze ervaring besloot ik dit jaar weer een tocht te maken en wel naar Berlijn. Veel mensen die ik op mijn reis naar Parijs ontmoette, hadden deze route al gefietst en waren erg enthousiast. Verder kreeg ik goede aanwijzingen van een kennis uit Neede en ben ik naar de fietswinkel in Elst gegaan voor de overige informatie. Wel heb ik de dagafstand naar 80 km teruggebracht omdat ik 's-morgens zo'n 1,5 uur nodig heb voordat ik van de camping weer kan vertrekken. Ik ben slechts een keer gevallen, in De Harz, maar gelukkig is er niets gebeurd."

Strengers zou nooit een andere vakantie willen. Een strandvakantie ziet hij al helemaal niet zitten omdat de mensen nauwelijks tijd voor een praatje maken. Ze liggen en lezen hun tijdschrift volgens hem. Fietsers zijn veel socialer, je legt makkelijker contact, ook al ben je individueel op reis.

Trainen doet hij het hele jaar door, alleen minder in de winter. Hij fiets bijvoorbeeld elke dag naar zijn zus in Haaksbergen en terug. Wat voor hem telt is doorzettingsvermogen. Die eigenschap heeft hij van zijn vader meegekregen. Volgens Strengers kon zijn vader nooit stil zitten en was hij fanatiek met sporten, hij gaf nooit op. Dat is ook wat hem zelf drijft bij zijn prestaties, doorzetten en nooit opgeven.

Wat 2017 gaat brengen weet hij nog niet, maar als het aan hem ligt, wordt het weer een meerdaagse, buitenlandse tocht.


Open Monumentendag
Berkelland voor iedereen

BERKELLAND - Met een groot aanbod van activiteiten, is op Open Monumentendag veel te zien en te beleven in de gemeente Berkelland. Op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur is er een gevarieerde programma voor iedereen. Activiteiten zijn gratis te bezoeken. Laat je verrassen en geniet van ons eigen cultureel erfgoed dat dit jaar open staat tijdens Open Monumentendag.

Het landelijke thema is dit jaar 'Iconen & Symbolen'. Molens, kerken, beelden, grafstenen zijn voorbeelden van dit thema. Maar ook een ANWB paddenstoel, onze streektaal, de paasvuren en de zomerfeesten zijn symbolisch voor de tradities en gebruiken. In Berkelland is een uitgebreid programma voor Open Monumentendag. In de kerk van Beltrum worden bezoekers rondgeleid langs de bijzondere muurschilderingen van kunstschilder Bach uit 1929. Er zijn kinderspelen bij de Lebbenburgge in Borculo. Waan je nog eens 100 jaar terug bij een bezoek aan de hal van het oude gemeentehuis van Eibergen, dat Jugendstil is; Villa Smits. Kijk eens mee hoe iconen geschilderd worden in het Sinterklaasmuseum in Neede. In boerderij Winkels in Gelselaar wordt vanaf 12 uur elk uur een toneelstukje over Meester van Heuvel opgevoerd. Inwoners van Berkelland hebben inmiddels de gratis programmakrant in de bus gekregen.
Speciaal voor Open Monumentendag zijn bijvoorbeeld de vier oude ambtsketens weer tevoorschijn gehaald en keurig opgepoetst. Deze symbolen van onderscheid en herkenbaarheid zijn in hun oude gemeenten weer te bekijken. En waar komt het symbool van de huidige gemeente Berkelland helemaal goed tot uitdrukking? Precies, de ambtsketen van burgemeester Joost van Oostrum. Zijn keten is zaterdag 10 september te bewonderen bij de maker, goudsmid Clary aan de Borculoseweg in Neede. Natuurlijk zijn veel bekende monumenten open om te bekijken en zijn er vrijwillige gidsen die belangstellenden graag te woord staan. De Berkellandse molenaars ontvangen bezoekers graag op hun werkplek om uitleg te geven over de kracht van wind en water. Daarnaast zijn er op diverse locaties muziekoptredens, lezingen en exposities.
De officiƫle opening is om 10.30 uur in de Grote Kerk in Neede. Vanaf 10.00 uur is iedereen daar van harte welkom. Om 10.30 uur begint het officiƫle programma. Wethouder Joke Pot-Klumper, van Cultuur en Erfgoed zal de eerste Erfgoedprijs Berkelland uitreiken. Deze opening duurt tot ongeveer 11.30 uur.


www.openmonumentendag.nl/gemeente/berkelland, www.facebook.com/egberkelland