Garagebedrijf Averdonk in Eibergen. Foto: PR
Garagebedrijf Averdonk in Eibergen. Foto: PR Foto:

Garagebedrijf Averdonk 30 jaar actief

EIBERGEN - Ik tref Hemmie Averdonk op een zomerse zaterdagmorgen op de plek waar hij zes dagen per week te vinden is: Garagebedrijf Averdonk aan de Venneslatweg 6 te Eibergen. Hemmie – geboren en getogen in Groenlo - is oprichter en eigenaar van het bekende Eibergse autobedrijf op De Kiefte.

Door Mark Ebbers

Hij begon het bedrijf in 1986, in het gebouw van de voormalige boterfabriek, aan de Hupselseweg nabij het centrum van Eibergen. Toen dat gebouw in 1993 werd afgebroken moest het garagebedrijf, net als een stuk of tien andere ondernemers, verkassen. Hemmie bouwde een nieuw bedrijf op zijn huidige locatie, op het toen net ontsloten nieuwe deel van bedrijventerrein De Kiefte.
De garage is een echt eenmansbedrijf. Zo begon het ook in 1986. In 1988 kwam er een compagnon bij in, maar in 2015 kwam aan die samenwerking een einde.
Ook Hennie's vrouw werkt vaak mee, met name in de administratie, maar met de komst van kleinkinderen is dat wel minder geworden. Sindsdien is hij de meest vaste waarde van het autobedrijf, zo nodig wordt hij bijgestaan door een oproepkracht.
"Het is altijd een soort roeping geweest, een eigen autobedrijf," zegt hij. "Ook mijn vader heeft een autobedrijf gehad, maar hij moest daar vanwege gezondheidsredenen mee ophouden. Ik was pas 16, dus nog te jong om in zijn voetsporen te treden. De toenmalige compagnon van mijn vader heeft het bedrijf toen elders alleen voortgezet."
Zo'n 15 jaar later begon Hemmie zijn eigen bedrijf en zette zo – indirect – toch de familietraditie voort.

Garagebedrijf Averdonk is een universeel autobedrijf, niet gebonden aan een bepaald merk. Het bedrijf verkoopt nieuwe, jong gebruikte personenauto's en kleinere bedrijfswagens. Daarnaast doet Averdonk in klassiekers, auto's uit grofweg de periode eind jaren 50 tot begin jaren 80. BMW, Volkswagen en vooral Opel. Dit komt voort uit een jarenlange hartstochtelijke hobby van Hemmie. Hij is al zo'n 30 jaar (bestuurs)lid van de Historische Opel Club Nederland.
Naast de verkoop van auto's is Averdonk ook een vertrouwd adres voor reparaties, onderhoudsbeurten, periodieke autokeuringen en voor schadegevallen. De klanten komen vooral uit Eibergen en directe omgeving, maar er zijn er ook van verder weg. Tot in Heerenveen zitten ze. Hemmie: "Dat we een aantal klanten zo ver weg hebben, komt doordat mensen hier gewoond hebben en destijds bij ons een auto gekocht hebben, en blijkbaar bij hun vertrouwde adres willen blijven, ook al is dat dan een stuk verder rijden."

"Voor de klanten blijf ik zo goed mogelijk doen, wat ik al vele jaren met plezier doe." Hemmie is zeker de komende jaren nog niet van plan zijn klanten in de steek te laten. Een opvolger is er nog niet, maar daar breekt hij zijn hoofd nog niet over. Voorlopig blijft hij zelf de klanten nog te woord staan.