Foto: PR
Foto: PR Foto:

Bijzondere gasten op de
Jammarkt

NEEDE - Carolina en Madam Confituur zijn beide aanwezig bij de opening van de Jammarkt en zullen daarnaast lezingen verzorgen in de Bibliotheek – ingang via De Kamer van Kramer. De lezingen (van circa 20 minuten) zijn vrij toegankelijk en vinden plaats tussen 11.30 uur en 15.00 uur. Maar er is meer.

Flipje
Ook Flipje is van de partij, en waar de organisatie van de Jammarkt erg blij mee is: Hero komt ook weer naar Neede. In de beginjaren waren zij altijd present en een belangrijke aanvulling voor de Jammarkt.

Johan Geerdink
Johan Geerdink van De tuinen van Geerdink gaat op het Vlearmoesplein het waterkunstwerk afmaken samen met een kunstenaar. Wie hier al meer over wil weten kan bellen naar 06-53322324.

Carolina Verhoeven
Carolina Verhoeven: jamdiva en naast Arjan van Faassen aan de wieg van de Nationale Jammarkt in 1991. Vele jaren was zij trouw aan de markt en wist boeiend te vertellen over alles wat maar met Jam te maken had. Na tien jaar keert ze terug naar Neede en geeft tijdens de Jammarkt enkele lezingen in de Bibliotheek met als thema: Zoet van nature … de basis ingelegd.
"Ik hecht veel waarde aan de 'eenvoudige' recepten uit het vroegere alledaagse bestaan. Aan het konfijten en inleggen, drogen en bewaren van voedsel," aldus Carolina. Vooral in gegoede kringen was het konfijten een geliefde en feestelijke aangelegenheid.
Zo rond 1900 werd van de huisvrouw verwacht dat ze naast proper, vooral zuinig was. Er werd vooral rekening gehouden met de seizoenen, want dat bepaalde wat er gegeten kon worden en wat er bewaard moest worden als basis voor de wintervoorraadkast, waar ingelegde groenten, fruit en confituren werden opgeslagen. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter zou kunnen doorkomen. In mijn ogen is er nog maar weinig aandacht voor het immaterieel erfgoed uit de plattelandskeuken. En als deze gebruiken nu niet worden vastgelegd, gaan de conserveringstechnieken bij de volgende generatie verloren. Met het Culinair Erfgoed Centrum proberen wij via activiteiten, tentoonstellingen en open dagen er voor te zorgen dat de plattelandskeuken levendig blijft. In 2014 is wecken op de Nationale lijst van UNESCO immaterieel erfgoed geplaatst. Nu is mijn doel de Werelderfgoedlijst."
Carolina Verhoeven is bovenal ambassadeur conserveren en wecken van voeding in De Landskeuken Roden en het kookmuseum Appelscha.

Madam Confituur
Madam Confituur is woensdag 24 augustus aanwezig op de Nationale Jammarkt in Neede.
Ze stelt zich voor: "Halooooookes! Madam Confituur is de naam. Sinds 2011 ben ik de blogster achter de webstek www.madamconfituur.com, boordevol heerlijke recepten en af en toe ook wel eens een teenkrullende spellingsfout. Je m'excuse! Al sinds vijf jaar ben ik helemaal in de ban van dé bokaal. Of die nu groot of klein is, ik weet altijd wel iets lekkers om erin te stoppen. Van confituur tot gelei, van marmelade tot chutney. En zelfs jawel, jawel … ook soepen en salades mogen niet ontbreken. Yummy! Elk recept wordt eerst uitgetest en uitvoerig geproefd. Als mama van drie zonen loopt er hier altijd wel een hongerige ziel rond. En anders speelt mijn echtgenoot (Mister Choco) gewillig proefkonijn. Na boek 1 en boek 2 vol overheerlijke zoete recepten is eindelijk mijn nieuwe boek er. Ik heb mijn grijze cellen en mijn smaakpapillen tot het uiterste gedreven, met een klepper van formaat als resultaat. Ok, dat stoefgehalte voor vandaag is weer bereikt. In de Confituurbijbel laat ik u meeproeven van 130 confituur-, gelei-, marmelade- en chutneyrecepten. Hiervoor experimenteer ik met nieuwe spannende smaakcombinaties, groenteconfituren, suikerarme confituren en zelfs met nieuwe technieken om confituur te bereiden. Het resultaat is een p(l)akkend boek van formaat."
Madam Confituur heeft een plekje bij De Kamer van Kramer.


www.culinairhistorischmuseum.nl

www.madamconfituur.nl

www.jammarkt.nl