Het bestuur van de Stichting Platform Veteranen Berkelland. Vlnr:  Gerard ter Woord, Tonnie Houtsma, Mans Koster en Bart Klootwijk. Foto: Rob Weeber
Het bestuur van de Stichting Platform Veteranen Berkelland. Vlnr: Gerard ter Woord, Tonnie Houtsma, Mans Koster en Bart Klootwijk. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Berkellandse Veteranendag

BERKELLAND - De aanleiding voor de oprichting van de Stichting Platform Veteranen Berkelland was de maatregel van staatssecretaris C. van der Knaap van defensie in 2003 om een Nederlandse Veteranendag in het leven te roepen.

Door Rob Weeber

Dat was voor Needenaar Mans Koster het sein om naar oud-burgemeester Hein Bloemen te rennen met de vraag wat Berkelland ging doen. 'Regel het zelf maar', was toen de boodschap en zo geschiedde.
Afgelopen vrijdag 17 juni werd de Berkellandse Veteranendag 2016 op Kamp Holterhoek gehouden. Zo'n zeventig oud-strijder beleefden de jaarlijkse traditie van plechtigheid en gezelligheid en kregen wederom het gevoel dat ze erbij horen en niet vergeten zijn.
"'Er is gelukkig veel veranderd de laatste jaren", zegt Mans Koster, voorzitter van het platform. "Met name over de Indiëgangers bestaat een vrij negatief beeld in de samenleving, wat uiteindelijk heeft geleid tot openbare excuses van Nederland aan de Indonesische regering. Ik vind dit niet terecht. De burgeroorlog die de Indonesiërs tegen hun eigen bevolkingsgroepen destijds voerden, hebben waarschijnlijk veel meer slachtoffers geëist. Indonesiërs zelf doen de geschiedenis met Tempo Doeloe af, verleden tijd. Zij weten wel beter. Gelukkig krijgt de veteraan de laatste jaren een andere status in Nederland, maar het is nog niets vergeleken met andere landen als Frankrijk, Engeland en Amerika. Veel veteranen, zeker uit de Indië-tijd, praten niet over hun oorlogservaringen, maar ze hebben er wel degelijk last van. Een beetje meer respect zou niet misstaan."


Lees verder op pagina 11

De vlaggen worden gehesen. Foto: Rob Weeber