De Barchkapel in actie. Foto: PR Barchkapel
De Barchkapel in actie. Foto: PR Barchkapel Foto: PR Barchkapel

Negentig jaar Egerländer muziek-
traditie in Barchem en Haarlo

BARCHEM/HAARLO - Dit jaar jubileren er twee muziekgezelschappen in de gemeente Berkelland en gemeente Lochem: de Bargkapel uit Barchem (50-jarig bestaan) en de Berkelkapel uit Haarlo (40-jarig bestaan). Naast het feit dat beide orkesten uit naburige gemeenten komen, zijn er nog een paar opvallende overeenkomsten. Zo is de huidige kapelmeester van De Berkelkapel ooit in Barchem begonnen en spelen beide orkesten zogenaamde Böhmische of Egerländer blaasmuziek, het genre afkomstig uit het gebied Bohemen dat vroeger tot Oostenrijk behoorde en thans deel uitmaakt van Tsjechië.

Door Rob Weeber

Veel mensen associëren de Egerländer muziek met Tiroler bierfeesten en bergweiden, maar verwarren het dan met de Oberkrainer muziek. Het verschil tussen beide zit hoofdzakelijk in de keuze van de muziekinstrumenten. Bij Oberkrainer muziek behoren instrumenten als accordeon en gitaar. Egerländer muziek wordt traditioneel gemaakt met blaasinstrumenten, hout en koper. De belangstelling voor deze muziek groeit en er ontstaan regelmatig nieuwe bands met soms een zeer gevarieerd en alternatief repertoire. De twee Achterhoekse jubilerende muziekorkesten hebben de eerste stappen al lang achter zich en niets wijst op een teruggang in populariteit.

Jarno Koeleman uit Barchem is al sinds zijn 16e lid van de Bargkapel. "Het begin van de Bargkapel viel destijds samen met de opkomst van de Duitser Ernst Mosch en zijn Egerländer muzikanten. De muziekvereniging Crescendo in Barchem bestond 45 jaar en een aantal leden wilden iets nieuws met blaasmuziek, een zijstap van de vertrouwde fanfaremuziek met de sterke traditie van serenades en optochten. Traditionele muziekverenigingen verliezen tegenwoordig mede daardoor vooral jeugdleden. Zij willen een meer eigentijdse muziek waar ze zich in kunnen herkennen. We bestaan dit jaar 50 jaar en hebben 22 leden. We spelen ook muziek van James Last en zelfs nummers uit de top 40."

Bernard Oenema is penningmeester en trombonist van de Berkelkapel uit Haarlo. Ook zij hebben een stabiele verenging, maar anders dan de Bargkapel speelt de Berkelkapel voornamelijk traditionele polka's en walsen. "Bij ons begon het 40 jaar geleden toen drie mannen van muziekvereniging De Eendracht met de muziek van Ernst Mosch in aanraking kwamen. Ze besloten om in navolging van hem een eigen blaaskapel op te richten. Ook wij hebben zo'n 20 leden. Niet toevallig, want voor het soort kapel dat wij zijn, ben je gebonden aan een maximum aantal optredende orkestleden. Ons repertoire is traditioneel, mede omdat wij ook regelmatig in Duitsland optreden. Daar heeft het publiek een bepaalde verwachting en daar hoort geen popmuziek bij."

Beide orkesten hebben een mooi jubileumprogramma. De Bargkapel hield afgelopen mei al een Tanzen im Mai dansfeest, waar bijna 200 man op af kwam. Op zaterdag 25 juni is er vanaf 19.30 uur het Open Air Festival op het Dorpsplein in Barchem, waar Crescendo, De Knollentrekkers, de Skarockband Spawn en het grote Barchemse talent Tenui van der Worp optreden. Eind november tenslotte is er een concert in de kerk in Barchem, waar lokale talenten samen met de band zingen.

De Berkelkapel pakt het iets anders aan. Zij presenteerden op 18 juni in de Schouwburg in Lochem hun eerste eigen cd en vierden dit groots. Verder is er een feestavond in het laatste weekend van september waarbij twee andere regionale bands optreden.


www.berkelkapel.nl, www.bargkapel.nl

Jenske en Tiem. Foto: PR VIOS