Sander (rechts) en Richard in zomerse look onder de Beltrumse vlag.
Sander (rechts) en Richard in zomerse look onder de Beltrumse vlag. Foto: Henri Walterbos

Beltrum heeft een eigen vlag

Beltrum - Op de valreep van hun regeerperiode, waarin ze carnavalsvierend Beltrum landelijk op de kaart zetten met hun 'lovecaravan' op het Mariaplein, presenteerden ze op het zelfde terrein nog snel even de officiële Beltrumse vlag. Prins Sander Esselink en Adjudant Richard Stortelder.

In voor menig stunt. Met een knipoog maar toch ook altijd met een serieuze ondertoon. Beiden zijn immers boegbeelden van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). De vlag hangt sinds het hijsen ervan trots te wapperen onder de kerktoren. Sander en Richard zouden de vlag graag in geheel Beltrum zien wapperen met speciale gelegenheden. Reden voor hen om de vlag in omloop te brengen, ieder huishouden in en om Beltrum aan te doen, de mogelijkheid de vlag aan te schaffen. "Zou toch prachtig zijn dat heel Beltrum tijdens de kermis de vlag uithangt. Als je Beltrum dan inkomt doet dat direct al feestelijk aan," ziet Sander het al helemaal voor zich. Zaterdag 18 juni gaan beide heren met enkele vrijwilligers langs de huizen met een bestelformulier dat ze het liefst direct ingevuld weer meenemen. "Bij het afleveren hoeft er pas afgerekend te worden. De levertijd is ongeveer drie weken," vult Richard aan.

Historische betekenis
De Beltrumse vlag is niet zomaar een vlag, niet zo maar een ontwerp uit iemands dikke duim gezogen. Het idee niet zomaar een idee. "Een aantal jaren geleden waren Stichting Oud-Beltrum, Historische Werkgroep Beltrum en de Raad van Overleg druk bezig met het realiseren van een vlag voor de Beltrumse gemeenschap. Op gegeven moment ontstond er toch onenigheid over onder meer de keus voor het juiste ontwerp en ging het niet door. Toen hebben wij het maar opgepikt," verklaart Richard hun beider idee. Ook kent hij de achtergrond voor de keuze van het ontwerp voor blauw-gele vlag met de bel in het midden. "De bel zat in het gemeentewapen van Beltrum, evenals de kleuren geel en blauw. Beltrum was namelijk van 1795 tot 1819 een zelfstandige gemeente. De vlag is een traditioneel ontwerp in een modern jasje, die het beste past bij de historische betekenis."

Goedgekeurd
"Met het hijsen van de vlag is het ontwerp goedgekeurd door middel van een bekrachtigend applaus van de aanwezigen," zo stelt Richard vast. Sander knikt en lacht. Daarna weer serieus. "Het voeren van de vlag als identificatiemiddel vindt zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen, omdat veldslagen destijds steeds complexer werden. Daarnaast was de vlag met het familiewapen een teken van macht, trots en eenheid. Als koningen, hertogen en prinsen ten strijde trokken om hun imperium te vergroten voerden zij hun familiewapen altijd bij zich middels vlaggen en vaandels. De vlag kent dus al een hele lange traditie, nog altijd is bijvoorbeeld de Nederlandse vlag hét symbool voor onze vaderlandse trots. Zo zagen we ook bij de Slag om Grolle de nodige vaandels en vlaggen, maar geen Beltrumse. Dat kan niet! Beltrum moet gewoon een vlag hebben," is de in Groenlo woonachtige Borculose prins stellig.

Huis-aan-huis verkoop
De huis-aan-huis verkoop van de Beltrumse vlaggen, door middel van een bestelformulier, zal gericht zijn op de bebouwde kom van Beltrum. Daarnaast kan men de vlag bestellen via info@sjbeltrum.nl Nog voor de Beltrumse kermis zullen de vlaggen afgeleverd worden, zodat heel Beltrum kan vlaggen met de kermis. De vlaggen zijn in twee maten te koop 100x125 cm (€10,00), 150x225 cm (€25,00). De vlaggenstok (200 cm, wit geplastificeerd, met oranje knop) kost €10,00, de vlaggenstokhouder €5,00. De eventuele opbrengst komt ten goede aan het SJB.