Lintje voor Caroline Geverink. Foto: Kyra Broshuis
Lintje voor Caroline Geverink. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

WO II thema bij Farm & Country Fair

AALTEN - Naast de vele activiteiten verbonden met het huidige en vroegere landleven is er dit jaar op de Farm & Country Fair op 25, 25 en 26 juni in Aalten een bijzondere beleving te ervaren. Op een speciaal ingericht gedeelte van het terrein is een loopgraaf aangelegd zoals deze in de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten werd gebruikt. In dit geval wordt hij bemand door re-enactors van American Patrol van de Vereniging Historische Militaria.

Hoewel er in WOII tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog geen sprake was van een loopgravenoorlog, werden deze linies wel gemaakt en gebruikt als het front niet erg in beweging was en er dan verdedigende stellingen noodzakelijk waren. Het publiek kan een rondgang door de loopgraaf maken, zelf ervaren hoe een dergelijk bouwwerk werd gebruikt en zich verbazen over wat er allemaal aan het front gebeurde. Het is een zeldzaamheid dat in Nederland op particulier terrein een dergelijke educatieve beleving wordt aangeboden.
Uiteraard ligt 'op afstand' het kampement. Ook zijn een communicatiepost (voor onder andere contact met de loopgraaf), foto/persdienst, een werkplaats, de Quartermasters voorraad truck en een eerste hulppost ingericht. Als onderdeel van het zeer uitgebreide voertuigenpark van Keep Them Rolling staan als onmisbare hulp voor de infanterie een Shermantank en Staghound paraat.


Onderscheiding voor
Caroline Geverink

Borculo - Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen Borculo heeft de secretaris van de stichting, mevrouw Caroline Geverink-Jansen, de Koninklijke Onderscheiding Lid in de orde van Oranje-Nassau ontvangen.

Door Kyra Broshuis

'Ze is er één uit duizenden'
"De benoeming is uiterst zorgvuldig voorbereid, zo vertellen Marjan te Molder en Wicher Soek, respectievelijk de penningmeester en de secretaris van de stichting. Zij hebben de aanvraag ingediend. "Caroline is een geweldige secretaris van onze stichting, echt één uit duizenden. Ze heeft een enorme inzet, zo iemand vind je nergens anders.""Het was nog lastig om deze benoeming geheim te houden. Caroline Geverink-Jansen werkt namelijk zelf bij de gemeente Berkelland en is in haar functie ook belast met het behandelen van de aanvragen voor een onderscheiding. "We zijn er al sinds mei vorig jaar mee bezig. Uiteindelijk is het gelukt om via het computersysteem van een andere gemeente de aanvraag ingediend te krijgen. We hebben ook pas afgelopen donderdag haar familieleden ingelicht."

Compleet verrast en overdonderd
Dat het is een verrassing is gebleven, wordt duidelijk wanneer burgemeester Van Oostrum van de gemeente Berkelland en zijn gevolg de feestzaal van Muziekvereniging Volharding in Borculo binnenkomen. Wanneer voorzitter Soek zijn college Geverink naar voren roept, wordt het haar pas duidelijk. Totaal overdonderd en verrast is ze als de burgemeester haar roemt om haar vele verdiensten. "Zij is sinds 1987 actief voor de samenleving. Zo ontplooide en ontplooit zij de volgende activiteiten: secretaris van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo, die zowel de Koningsdag, Bevrijdingsdag, de 4 mei-herdenking als het Septemberfeest organiseert (1987-heden). Tevens was zij penningmeester van het Oranjegewest Oost-Gelderland en Liemers, één van de twintig Oranjegewesten van de Federatie van Oranjeverenigingen In Nederland met ruim 100 aangesloten Oranjeverenigingen/-stichtingen/-comités ( van 1999 tot 2007)." "Bijna ging het nog mis met de geheimhouding", zo vertelt de burgemeester. "Er werd een belangrijke brief over de benoeming op je bureau gelegd. Gelukkig was je net even weg zodat we die post konden onderscheppen."

Dik verdiend
Na het opspelden van de bijbehorende versierselen zijn het voorzitter Soek en penningmeester Te Molder die hun collega als eerste feliciteren. Zichtbaar ontroerd zegt Soek: "Dit heb je dik en dik verdiend!" Dat de rest van de feestvierders in de zaal het daar mee eens is, blijkt wel uit het ovationele applaus dat daarop volgt. Het bleef nog lang gezellig in Muziekgebouw Volharding in Borculo.