Marga Bos van Marga’s Minibiebs met Agatha Christies boek 'Zoek de moordenaar'. Foto: Rob Weeber
Marga Bos van Marga’s Minibiebs met Agatha Christies boek 'Zoek de moordenaar'. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

'Moordonderzoek' in Neede

Neede - 4 juni 2016 – In de winkelstraat van het dorp Neede, gemeente Berkelland, is ter hoogte van Vultink's Glas-decoratie gisterochtend vroeg een onbekende man van middelbare leeftijd levenloos aangetroffen.

Door Rob Weeber

Een plaatselijke bewoonster liet rond die tijd haar hond uit en stuitte op het lichaam. De politie staat voor een raadsel en zoekt naar getuigen die mogelijk wat gezien of gehoord hebben. Inmiddels is het onderzoek in volle gang en de directe omgeving van de vindlocatie tijdelijk afgesloten. De vrouw is vrijwel meteen in shock toestand naar de huisartsenpost gebracht, maar kon even later al weer naar huis…..
Het zou zo maar kunnen dat een dergelijk bericht in het nieuws verschijnt, tenslotte is misdaad van alle dag. Meestal staan we er niet lang bij stil en laten het verder aan de politie over. Maar stel nu eens dat we door de politie gebeld worden met de vraag of we zelf een keer willen deelnemen aan het onderzoek? Hoe zou dat zijn? Zouden we onszelf in staat achten om een moord op te lossen? Het mag duidelijk zijn dat de tijd van het vergrootglas en de alpinopet voorbij is, tegenwoordig werken we met internet en geavanceerde apparatuur. Maar wat altijd blijft is het ordinaire speurwerk, je hersenen gebruiken en tot vervelens toe minuscule aanwijzingen aaneenrijgen tot een bruikbare theorie.

Welnu, vanaf zaterdag 4 juni hebben liefhebbers drie weken lang de kans om ons eigen moordonderzoek te starten. Op zaterdag 4, 11 en 18 juni staan de 'Spannende Boeken Weken' centraal, voorheen 'de Maand van het Spannende Boek'.

Tijdens deze drie weken wordt het thrillergenre extra gepropagandeerd. Dit gegeven inspireerde Marga's Minibiebs tot een puzzelroute onder de naam 'Marga's Moordroute'. Op de genoemde zaterdagen is vanaf 9.00 uur voor de winkel van Vultink's Glas-decoratie in de Oudestraat in Neede het contour van een lijk van een thrillerschrijver te zien. Dit vormt de start van de moordroute die uiteindelijk moet leiden tot het antwoord op de vragen: -Wie is het? -Waar is de moord gepleegd? -Hoe is de moord gepleegd?

Belangrijk voor het oplossen van de moord is natuurlijk dat er aanwijzingen worden gevonden. Deze zitten alleen op de genoemde zaterdagen verborgen in de minibiebs en wel in een boek van, hoe kan het ook anders, Agatha Christie. Iedere zaterdag wordt er een andere thrillerschrijver 'dood' aangetroffen en wisselen de aanwijzingen dus. Om al deze minibiebs te bereiken is er recent een fietsroute van zo'n 57 km door en langs Marga's Minibiebs ontworpen. De route is bij de TIP/VVV in de Oudestraat te verkrijgen a € 1,95. In de flyer zit tevens een inleg met instructies over Marga's Moordroute. Alleen het zwembad als minibieblocatie doet niet mee, daar het op zaterdag gesloten is. Als je de fietsroute al in bezit hebt, dan kun je de instructie ook apart ophalen bij de TIP/VVV. Wie denkt het antwoord op de vragen te weten, kan deze inleveren bij Marga's Minibiebs, Haaksbergseweg 79, ingang Kieftedijk, in Neede. Onder de goede inzendingen wordt per week een gesigneerd boek van de betreffende 'vermoorde' schrijver verloot.

Voor meer informatie over Marga's Minibiebs kan men terecht op www.de-boekenkist.nl of de Facebookpagina https://www.facebook.com/Margas-Minibiebs.