Zeepkist 'D. Pils', genoemd naar de makers. Op de foto: Pelle (chauffeur), Stijn (l) en Dennis (m). Foto: Rob Weeber
Zeepkist 'D. Pils', genoemd naar de makers. Op de foto: Pelle (chauffeur), Stijn (l) en Dennis (m). Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Einde beroepsonderwijs gevierd met zeepkistenrace

EIBERGEN/NEEDE - Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het beroepsonderwijs in Eibergen werd gesticht. De huishoudschool had in het schooljaar 1940-1941 de primeur. Na de oorlog kwamen daar de landbouw- en technische school bij. In de jaren zeventig werd aan de Prins Bernhardstraat alles samengevoegd tot Voorbereidend Beroepsonderwijs. Met de verhuizing naar het nieuwe Onderwijsplein in Neede komt er nu een einde aan 75 jaar beroepsonderwijs in Eibergen. Om dit toch wel heuglijke feit te vieren, start er op vrijdag 3 juni een speciale tentoonstelling in museum De Scheper. Het startschot ervan zal tevens de zeepkistenrace in gang zetten die leerlingen van de groep 3TL houden. De race gaat van het Assink Lyceum in Eibergen naar het nieuwe Onderwijsplein in Neede.

Door Rob Weeber

De zeepkistenrace heeft naast een educatief ook een symbolisch, een overdrachtelijk element. De leerlingen van 3TL vormen straks de eerste lichting die op beide locaties les hebben gehad. De huidige groep 2 namelijk komt vanuit Rekken naar het Onderwijsplein. Menno Oudekerk is docent beeldende vorming aan het Assink Lyceum. Samen met kunstenaar Martijn de Rooij uit Almelo begeleidt hij de leerlingen met het gehele project. "Van Ter Steege Vastgoed en Bouw mogen we zolang het ketelhuis in de wijk Op de Bleek gebruiken. Hier kunnen de leerlingen naar harte lust bouwen en tevens alles laten staan. Zelfs de wanden rondom zijn bewerkt met kunstuitingen. De leerlingen hebben 4 uur per week Technologie, als voorbereiding op Techniek en Praktijk op het ROC. Een deel van de leerlingen bouwt de zeepkisten en een ander deel verzorgt alle randvoorwaarden, zoals vergunning, dranghekken, routeboek en natuurlijk het feest zelf op 3 juni. Het mooie is dat technische aanleg direct duidelijk wordt. De ene groep werkt systematisch en de andere komt er te laat achter dat 4 weken bouwen eigenlijk tekort is."

De leerlingen moeten het materiaal zoveel mogelijk zelf aandragen. Dit zorgt voor grote verschillen in de uitvoering. Het ene team heeft een winkelwagen van de Jumbo roze geschilderd, terwijl een ander team een haast professionele zeepkist in elkaar zet. Het gaat er straks echter niet om wie de snelste tijd heeft, maar het wordt een race met hindernissen. Ook kunstenaar Martijn De Rooij is enthousiast over het project. Hij helpt de kinderen onder meer met het denkproces en de bouwtekening. "Het is erg leuk om met de kinderen te werken. Ik zie wel grote verschillen in planmatig werken. Sommige komen er bijvoorbeeld na vier weken achter dat ze nog geen wielen hebben."

De race wordt op vrijdag 3 juni van 10.00 tot 17.00 uur vanaf het Assink Lyceum aan de Prins Bernhardstraat gehouden.

Naast de zeepkistenrace is er dus ook de tentoonstelling in museum De Scheper. De expositie is samengesteld door vrijwilligers van het museum en (oud-) docenten en directie van het Assink Lyceum. Naast vele klassenfoto's laat het ook de veranderingen in 75 jaar beroepsonderwijs zien. De tentoonstelling is geopend van 3 tot en met 27 juni.

Het Assink Lyceum zelf is die dag ook geopend voor alle belangstellenden, zoals oud-leerlingen. Daar hangen onder meer foto's van oud-directeur Tijs de Groot. Op de nieuwe locatie, het Onderwijsplein in Neede, wordt op 3 juni een kunstwerk van kunstenaar Teun Te Velthuis onthuld. Hij was zelf leerling aan de Prins Bernhardstraat rond 2004.


Inloopmorgen jeugd bij Sp Neede

NEEDE - Op zaterdag 4 juni houdt Sportclub Neede voor de jongste jeugd een inloopmorgen met een trainingsclinic om hier vrijblijvend de eerste kneepjes van het voetbalspel te mogen ervaren. Alle jongens en meisjes in de leeftijdscategorie van 4 tot 7 jaar, die graag achter een balletje aan hollen, krijgen die morgen de gelegenheid om zelf actief deel te nemen aan een trainingssessie bij het welpenvoetbal. Ook buurjongens /meisjes of vriendjes/vriendinnetjes van dezelfde leeftijd, mogen meekomen naar het sportpark van Sportclub Neede. Ook voor de andere leeftijdsgroepen, jongens en meisjes is er die morgen gelegenheid om informatie op te vragen of de mogelijkheid om zich aan te melden voor het nieuwe voetbalseizoen 2016-2017. De inloopmorgen is van 10.45 tot 12.30 uur en de mini-pupillen training van 11.00 tot 12.00 uur.


www. sportclubneede.nl