Needse Motor Club viert jubileum. Foto: PR NMC
Needse Motor Club viert jubileum. Foto: PR NMC Foto: PR Needse Motor Club

Needse Motor Club viert 60-jarig bestaan

NEEDE - De officiële datum is pas op 8 oktober van dit jaar, maar er is het hele seizoen feest, te beginnen met de jubileumrit die op 5 juni wordt gehouden. De Needse Motor Club (N.M.C.) is destijds opgericht door de heren Beernink, Mol en Te Vaanholt, met het doel "het bevorderen van de motorsport en hetgeen daarmee in de ruimste zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn". Dat dit doel nog steeds overeind staat, bewijst wel het aantal activiteiten dat ieder jaar weer georganiseerd wordt. Bovendien schommelt het aantal leden stabiel rond de 150.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten voorzitter Carel Noordendorp en bestuurslid Bennie Lansink. Voor hen ligt het plakboek van de vereniging met mooie en bijzonder gebeurtenissen. De meest aansprekende wellicht is het briefje waarin wijlen koning Hoessein van Jordanië als erelid wordt uitgenodigd. Nog mooier wordt het als hij de uitnodiging accepteert. Volgens zeggen was hij een fervent liefhebber van de motor. Verderop komen we het briefje van zijn zoon tegen die het lidmaatschap netjes opzegt vanwege het overlijden van zijn vader. Het plakboek laat zelfs zien dat er in 1949 al in georganiseerd verband gereden werd, nog voordat de club bestond dus. Toertochten, oriënteringsritten, off te road activiteiten en zelfs enduro's, betrouwbaarheidsritten, werden in de loop der jaren gehouden. Deze laatste vormden een waar spektakel rondom de Needse Berg.
Noordendorp is laat aan zijn motorcarrière begonnen omdat de arbeidsongeschiktheidspremie voor motoren boven 50 cc vroeger voor zelfstandige ondernemers veel te hoog was. Dat neemt niet weg dat hij de verhalen van vroeger wel kent. 'In de eerste decennia na de oorlog duidde het bezit van een motor op armoede. Het was puur een vervoermiddel. Restaurants waren niet blij als je als motorrijder naar binnen wilde, zeker niet als het regende. Ook de Duitse horeca zag je zelfs tot in de jaren tachtig liever gaan dan komen. Als je wilde overnachten, dan kon je beter zonder helm binnenkomen. Gelukkig is dat allemaal veranderd. Er staat nu bij wijze van spreken overal een bord met bikers welcome.'
Voor een klein dorp als Neede is de club behoorlijk groot, hoewel de gemiddelde leeftijd net zoals bij zoveel andere verenigingen ook stijgt. De wilde jaren mogen dan voorbij zijn, de gezelligheid, de binding, de gratis tourritten, het uitwisselen van ervaringen en het spreken over techniek zijn gebleven. Jaarlijks worden er nog steeds een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals een techniekdag, een GPS-toertocht, een weekendje Duitsland met bezienswaardigheden, een driedaagse supertoertocht van 1300 km, meestal eveneens naar Duitsland en een avondvierdaagse. Deze laatste wordt door verenigingen uit Neede, Zelhem, Steenderen en Harfsen georganiseerd..
Op 5 juni wordt er ter ere van het komend jubileum een jubileumrit over 160 km gereden voor leden en donateurs. De tocht bestaat uit 3 etappes, onderbroken door een picknick aan de IJssel en een stop bij het Harley Davidson Museum in Raalte. De rit start ca. 09.45 uur bij het thuishonk van de club, Restaurant De Olde Mölle in Neede. Daar wordt voor de deelnemers koffie met appelgebak geserveerd. De finish is bij Frankie's Jungle Bistro in Neede. Uiteraard kan men daar even uitgeblazen.

Voor wie geïnteresseerd is in de N.M.C. en haar activiteiten kan meer informatie vinden op www.needsemotorclub.nl.