Marion Schmitz, Mathilde Klomberg en Thea Bentvelzen. Foto: Rob Stevens
Marion Schmitz, Mathilde Klomberg en Thea Bentvelzen. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

De Berkel als inspiratiebron

BERKELLAND - Al honderden jaren verbindt de Berkel Münsterland en de Achterhoek. Met name de laatste jaren is er, aan beide zijden van de grens, veel aandacht voor (herstel van) de belevingswaarde van deze rivier. In Coesfeld passeert de Berkel grotendeels ondergronds het centrum van de stad. Ook daar is een kentering gaande als het gaat om het belang dat men hecht aan de Berkel.

Door Rob Stevens

De Berkel moet er weer deel gaan uitmaken van de identiteit van de stad. Zo is men bezig met de herinrichting van het 'Kasteelpark' waar van grote platforms de Berkel kan worden aanschouwd en optredens kunnen worden gevolgd. In het Berkelpark zal een beeld komen dat herinnert aan de op die plek in de tweede wereldoorlog gedeporteerde Joden. Het zijn voorbeelden van een herwaardering van de Berkel, een proces dat in alle Berkelsteden gaande is, in Nederland én Duitsland.

In dat licht kan ook het project van Doris Röckinghausen worden gezien. Haar boek 'Berkel - Mijn leven als rivier - Mein Leben als Fluss', werd vrijdag in Coesfeld gepresenteerd. Doris inviteerde dertig Nederlandse en Duitse kunstenaars voor een bijdrage aan dit boek. Hun opdracht: 'Gebruik de Berkel als inspiratiebron!' Kunstschilders, dichters en een fotograaf geven in het boek een persoonlijke hommage aan de Berkel. Klaus Isinhofer uit Borculo heeft voor Doris Röckinghausen Nederlandse kunstenaars voor een bijdrage benaderd.

Hij onderhoudt contacten met de kunstverenigingen in Berkelland zoals BArt in Eibergen. Ook drie kunstenaars uit Berkelland gingen vervolgens aan de slag: de twee tekstkunstenaars Mathilde Klomberg uit Borculo en Thea Bentvelzen uit Eibergen en Marion Schmitz uit Rekken met schilderijen.

Op de foto staan de drie voor het aquarelschilderij 'Spiegeling' van Marion Schmitz. Het boek bestaat uit vier delen. Het begint met een stuk drijfhout in de Berkel dat op zijn reis van Billerbeck naar Zutphen zijn ervaringen vertelt met onder meer kopjes als: 'Woedende boeren', 'Verrotte sluizen', 'Vloekende schippers', 'Sluwe smokkelaars', 'Mallumse Molen', etc.

Dan is er het deel waar schilderkunst en dichtwerken elkaar afwisselen. In het derde deel is artistiek-fotografisch werk met gevoel voor detail en structuur van Martin Timm te zien. Het boek eindigt met een stuk tekst over 'De Berkel gisteren en vandaag'. De werken die in het boek aan de orde komen worden ook in verscheidene plaatsen langs de Berkel tentoongesteld.
De aftrap voor de eerste expositie was dus afgelopen vrijdag 6 mei in Coesfeld in de VR-bank Westmünsterland. Hierbij waren onder andere alle kunstenaars uit Duitsland en Nederland aanwezig en afgevaardigden van de 3e Berkelcompagnie. De Regierungspresident Dr. Peter Paziorek sprak er een welkomstwoord. De presentatie van het boek vond vervolgens plaats bij de plek waar de Berkel Coesfeld onderaards kruist. Deze tentoonstelling zal in Berkelland van 17 juli tot 20 augustus in de Mallumse Molen te zien zijn.