Voorzitter Henk Bolster en secretaris Anke Hollink van Stichting Vleermuizendorp Neede. Foto: Rob Weeber
Voorzitter Henk Bolster en secretaris Anke Hollink van Stichting Vleermuizendorp Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

Vleermuizendorp zoekt nieuwe 'Batcave'

NEEDE - Sinds jaar en dag bezet de Stichting Vleermuizendorp Neede de zolderverdieping van de voormalige Hessenboerderij De Meijer, waar tot voor kort de openbare bibliotheek was gevestigd. In het donkerste gedeelte van het pand is een permanente tentoonstellingsruimte ingericht over het leven van de vleermuis, het symbool van het dorp Neede. Er wordt momenteel gezocht naar een nieuw onderkomen voor de tentoonstelling.

Door Rob Weeber

De ruimte op de vleermuizenzolder zou je beperkt kunnen noemen, maar daartegenover staat dat de intrinsieke waarde en het belang van de expositie vele male groter is dan de eerste aanblik doet vermoeden.
Aan het woord zijn voorzitter Henk Bolster en secretaris Anke Hollink, tevens coördinator vleermuizen van het IVN, afdeling Oost-Achterhoek. Zij leggen uit dat de tentoonstelling zo'n 10 jaar terug is ontstaan met behulp van enkele Needse ondernemers die hun dorp meer op de kaart wilden zetten. Samen met onder meer Peter Lina van Naturalis , 's-lands grootste vleermuizenkenner, is toen de expositie opgezet. Sindsdien zijn er duizenden belangstellenden langs de vitrines en foto's gevoerd. Een deel van die bezoekers bestond uit bibliotheekbezoekers, een ander deel uit groepen natuurliefhebbers die bijvoorbeeld een dagje uit waren met het IVN. De collectie was volgens beide zelfs de Europese primeur en neemt nu in ons land de tweede plaats in, achter Naturalis.
Vleermuizen zijn van alle dag, maar boezemen mensen nog altijd angst in. "Wij willen juist die angst wegnemen", aldus Hollink. "We krijgen veel berichten van mensen die last van vleermuizen hebben. Ze hebben zich bijvoorbeeld genesteld in de spouwmuur of achter een houten gevel, soms wel tot 160 stuks. Niet aankomen, en vooral niet verjagen is ons advies. Vleermuizen zijn uiterst nuttige beesten voor ons ecosysteem en kunnen per nacht wel 3000 muggen en motten uit de lucht halen. Stel je eens voor dat die de volgende dag in je tuin rondvliegen."
Inmiddels echter lijkt het alsof niemand de zolder meer weet te vinden. Als voordeurdeler met de openbare bibliotheek had de stichting een groot voordeel. De ruimte was goed toegankelijk en er was bovendien toezicht. Met de verhuizing van de bibliotheek echter lijkt ook de zolder in de herinnering te verdwijnen. Wie de collectie wil bekijken moet nu een afspraak maken met Anke Hollink die de sleutelbeheerder van het gebouw is. Maar het probleem volgens Hollink is dat steeds minder mensen de ruimte weten te vinden. Zodra men hoort dan de bieb weg is, wordt ook aangenomen dat de vleermuizenzolder weg is. Het is daarom van het grootste belang voor het voortbestaan van de collectie dat er een nieuwe, goed toegankelijke ruimte wordt gevonden. De druk neemt toe, zeker als straks het gebouw verkocht is. '"Het verloren gaan van de collectie zou een ramp zijn", aldus Bolster. "Niet alleen voor ons dorp, maar voor alle natuurliefhebbers. Er verdwijnt dan een schat aan kennis en documentatie die niet meer te vervangen is. Nog steeds worden we gevraagd om delen van onze collectie uit te lenen aan andere tentoonstelling in het land. Dat zegt iets over de waarde wat hier is opgebouwd. Wij hopen dat we er in slagen om op tijd een geschikte nieuwe ruimte te vinden voordat de gemeente het pand verkoopt. Gelukkig zien ook zij de urgentie van het probleem."

Waar de stichting nu vooral behoefte aan heeft, is publiciteit, aandacht voor de huisvesting, maar vooral ook verspreiding van het bericht dat de vleermuizenzolder nog springlevend is en voor iedereen te bezoeken. Het moet alleen op afspraak. Bellen kan met Anke Hollink, 0545-291109. Verder is informatie te vinden op www.vleermuizendorp.nl.