Vrijwilligers Piet Roeland (l) en Bart van Zijdeveld tussen het keurig gesorteerd en opgeknapt gereedschap. Foto: Rob Weeber
Vrijwilligers Piet Roeland (l) en Bart van Zijdeveld tussen het keurig gesorteerd en opgeknapt gereedschap. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Gered Gereedschap voor derdewereldlanden

EIBERGEN/BORCULO - Alles heeft waarde, ook afgedankte spullen zoals gereedschap. De Stichting Dienstencentrum Gered Gereedschap zamelt al jaren oud gereedschap in en knapt het op ten behoeve van mensen uit de derde wereld. Zo kunnen de betrokkenen daar een zelfstandig bestaan opbouwen. Het is een mooi voorbeeld van een stukje circulaire economie dat eigenlijk al bestond voordat het woord in zwang kwam.

Door Rob Weeber

Gered Gereedschap is in 1982 opgericht vanuit Amsterdam in navolging van een Engelse organisatie die gereedschap inzamelde ten behoeve van zelfredzaamheid van mensen uit de derde wereld. Nederland heeft sindsdien zo'n 30 werkplaatsen waar tweedehands gereedschap verzameld en opgeknapt wordt. In de Achterhoek begon het met een initiatief vanuit Betula Welzijn in Borculo die een inzamelingsactie voor Eritrea hield. Inmiddels kent de Achterhoek 9 werkplaatsen, waaronder die in Eibergen.

Piet Roeland en Bart van Zijdeveld zijn twee van de vrijwilligers in Eibergen. Zij houden zich bezig met het inzamelen, opknappen en verzendklaar maken van gereedschap. "Het liefst hebben we zogenaamd ouderwets gereedschap", begint Roeland. "Zoals handzagen, vijlen, tangen, handschroevendraaiers en machines met een stekker. Daar is nog voldoende van, ondanks dat veel gereedschap tegenwoordig met accu's werkt. Sommige oudere mensen hebben het schuurtje of de hobbyzolder nog vol staan met gereedschap, vaak in dubbele uitvoering en deels nog niet eens gebruikt. Bij modern elektrisch gereedschap vormen de accu's vaak het probleem. Als ze eenmaal kapot zijn, kun je er nauwelijks wat mee. We hebben hier iemand werken die soms uit meerder accu's weer een nieuwe kan solderen, maar de kwaliteit van de accu blijft een vraagteken."

Het liefst hebben we zogenaamd ouderwets gereedschap

Al het ingezamelde gereedschap wordt netjes gesorteerd, eventueel ontroest en aan de hand van aangeleverde projectlijsten uit Amsterdam in houten kisten verzameld. Het hout van de kisten bestaat uit reststukken hout, geschonken door Meilink uit Borculo. Iedere kist is zo'n 40 kg. zwaar. De ene kist bevat bijvoorbeeld alleen gereedschap voor metaalbewerking, de ander alleen voor houtbewerking. Zodra er 240 kg. aan kisten gereed staat, wordt de zending in opdracht van Amsterdam opgehaald en uiteindelijk verscheept naar Afrika. Daar begint het tweede leven van het gereedschap.

Gered Gereedschap in Eibergen kan naar eigen zeggen het hoofd maar net boven water houden. Het bezit een klein gebouw in Eibergen, ooit afkomstig van Betula Welzijn, waarvan het de kosten zelf moet dragen. Inkomsten komen uit de verkoop van overtollig, opgeknapt gereedschap, waar vanuit Amsterdam geen vraag naar is. Dit wordt op de jaarlijkse Oranjemarkt en op Marktplaats aangeboden. Het binnenkomende geld echter wordt voor een klein deel ook besteed aan verbruiksmateriaal, zoals ijzerzaagjes, schuurpapier, stekkers en verlengsnoeren. Voor de inzameling van gereedschap worden ze gelukkig geholpen door bedrijven als Te Koppele, Multimate, Welkoop en Praxis. Klanten kunnen daar hun oude gereedschap inleveren. Daarnaast kunnen ze op woensdag- en vrijdagochtend in Eibergen terecht. Ook wordt het op verzoek thuis opgehaald, mist het een redelijke hoeveelheid betreft. Gered Gereedschap is gevestigd aan de Meidoornstraat 62a.

Om wat meer inkomsten te verkrijgen, zouden ze graag wat extra diensten aan particulieren willen aanbieden, zoals het slijpen van bepaalde gereedschappen, waaronder steenboren en beitels. Botte steenboren bijvoorbeeld zijn lastig te slijpen en worden vaak weggegooid. Maar met het juiste gereedschap daar is het slijpen een kleinigheid. Zo wordt er weer een extra impuls aan het begrip circulaire economie gegeven.