Diny ter Raa ging 25 jaar op pad voor de afdeling Eibergen van het Reumafonds. Foto: PR
Diny ter Raa ging 25 jaar op pad voor de afdeling Eibergen van het Reumafonds. Foto: PR Foto: Foto: PR

Start collecteweek Reumafonds

EIBERGEN - Het Reumafonds start binnenkort met de jaarlijkse, landelijke collecte. Dit jaar stopte Diny te Raa na 25 jaar als wijkhoofd met haar werkzaamheden voor het reumafonds. Diny ter Raa uit Rekken wordt door het reumafonds, afdeling Eibergen, bedankt voor haar inzet in de afgelopen 25 jaar.

In de week van 21 tot en met 26 maart gaan ruim 63.000 vrijwilligers langs de deuren om te collecteren voor de bestrijding van reuma, zoals artrose. In Eibergen, Beltrum en Rekken starten meer dan 140 vrijwilligers om te collecteren.
In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.
Onzichtbare ziekte Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.
Steun van iedere Nederlander nodig Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma nu en een leven zonder reuma in de toekomst. We geven voorlichting en financieren veel onderzoek naar betere behandelmethoden. We komen op voor de belangen van mensen met reuma en we financieren activiteiten van reumapatiëntenverenigingen. Ook investeert het Reumafonds veel geld in het vinden van de oorzaken van reuma. Alleen wetenschappelijk onderzoek brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma.


www.reumafonds.nl


Vrijwilligers gezocht bij Sensire

BERKELLAND - Sensire zoekt vrijwilligers die graag hun medemens willen ondersteunen en daarmee hun eigen horizon willen verbreden. Vrijwilligers die graag hun specifieke talenten en ervaringen in willen zetten om iemand te ondersteunen die even niet in hun eigen kracht staan.

Iedereen heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat door bijvoorbeeld ziekte, financiële problemen, eenzaamheid of overbelasting. Mensen kunnen dan hun vraag stellen bij een Voormekaar- of Ondersteuningsteam of het Zorg- WMO loket of via maatschappelijk werk. Een medewerker van dat team kijkt dan samen met die persoon naar een gericht aanbod dat inspeelt op diens behoefte. Naast professionele hulp vormt activeren van het eigen sociaal netwerk vrijwel altijd ook een onderdeel van dat aanbod, maar niet bij iedereen is dat netwerk vanzelfsprekend. Dan kan een vrijwilliger uitkomst bieden. Met zijn twee op een gelijkwaardige wijze werken aan een oplossing.
Het kan gaan om het oplossen van allerhande praktische zaken zoals het ordenen van de administratie of invullen van formulieren, activeren bij dagbesteding, steun en structuur bieden, ondersteunen bij het vinden en aangaan van sociale contacten of een luisterend oor bieden. De vrijwilliger bezoekt, in overleg, iemand gemiddeld één keer per week, 1 tot 3 uur. De ondersteuning is gratis.
Van vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld. De filosofie is dat mensen een schat hebben aan ervaringen, bekwaamheden, deskundigheid en kennis. Zij krijgen een korte cursus van vijf dagen aangeboden om goed voorbereid aan de slag te kunnen. Op donderdag 7 april start de cursus. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator. Vrijwilligers worden ingezet in de gemeente Berkelland, Oost Gelre en Aalten. Als vrijwilliger krijgt reiskostenvergoeding van Sensire. Sensire is op zoek naar mensen die hun eigen kracht goed kennen en deze willen inzetten om de zelfredzaamheid van een ander te stimuleren en zo het welbevinden van die persoon te verbeteren. Dan is vrijwilligerswerk een enorme uitdaging. Wij zoeken mensen met ervaring en talent op allerlei gebieden.
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger kan men contact opnemen met de coördinator: Madelon Misasa via tel. 06-10123745 of mail naar m.misasa@sensire.nl.


Diny ter Raa ging 25 jaar op pad voor de afdeling Eibergen van het Reumafonds. Foto: PR