De club De Bijenkorf. Foto: PR
De club De Bijenkorf. Foto: PR Foto:

De Bijenkorf bestaat 40 jaar

NEEDE - Voor ingewijden is het zeker een begrip, maar wie de handwerkclub van de Protestante Kerk niet kent zal waarschijnlijk de associatie met het overbekende warenhuis leggen. Deze Bijenkorf is een club met 34 leden met een hoge gemiddelde leeftijd inmiddels. De oudste leden zijn 90 jaar of ouder, maar nog altijd volop actief met handwerken. Het is ook een gezelligheidsvereniging, een sociale ontmoetingsplek. Aan tafel zitten 5 actieve leden, Riek Nijhuis, Dinie Grijzen, Lidy lam, Gerda Olthaar en Gerda Paalman. De laatste twee zijn al lid vanaf het begin.

Door Rob Weeber

De club is in 1976 door de vrouw van dominee Van Leeuwen opgericht met als doel de ondersteuning van de renovatie van de kerk. Door middel van verkoop van zelfgemaakte spullen werd geld opgehaald voor de kerk en later ook voor het goede doel. Van de eerste opbrengst is destijds de piano voor de kerk bekostigd. Sindsdien wordt er twee keer per jaar een verkoopdag georganiseerd. In de beginjaren viel de eerste dag standaard tijdens de voorjaarsmarkt en voorjaarskermis, de 2e dinsdag in april. Markthandelaren konden in gebouw De Diekgraven hun waar kopen bij de dames. Nu fluctueren de data een beetje, hoewel de eerstvolgende verkoopdag ook weer in april is.

De Bijenkorf kent geen echt bestuur, maar er is wel iemand die als voorzitter fungeert en de zaak wat coördineert en iemand die het geld beheert. De huidige voorzitter is Lidy Lam, de 5e sinds mevrouw Van Leeuwen, mevrouw Dekker, mevrouw Hagen en mevrouw Obbink. 'Onze club heeft een echt sociaal karakter', aldus Lam. 'De gezelligheid en het contact onderling is minimaal net zo belangrijk voor ons als het werk dat we maken. We gaan een keer per jaar met z'n allen uit in de directe omgeving. Vroeger gingen we ook wel naar de Veluwe, maar dit is voor veel leden te inspannend geworden. Natuurlijk zouden we graag wat jongere leden krijgen, maar dat is lastig. Jonge mensen hebben geen tijd om te breien, die sporten.'

Jaarlijks breien en haken de dames zo'n € 3.200,00 bij elkaar, van sok tot trui en panlap. Maar ook de stola's voor de dominee werden in het verleden zelf gemaakt. Het materiaal is grotendeels geschonken. Veel oudere mensen hebben nog wel wat in de kast liggen en schenken dat aan de club. Wat verder ontbreekt wordt ingekocht. Restanten wol en garens worden soms aan het onderwijs MaxX geschonken, als lesmateriaal. Wat niet verkocht wordt, gaat naar Eibergen. Via de kerk daar is er contact met een groep dames die lappendekentjes breit voor Roemenië. Veel arme moeders daar krijgen zo spulletjes voor hun baby's.

De Bijenkorf staat open voor iedereen, wel of geen lid van de kerk. De enge eis is dat je achter het doel van de club moet staan, breien en haken voor het goed doel. Natuurlijk mag je ook wat voor jezelf maken, maar dat wordt niet vergoed. Een ding is zeker, er zit heel veel expertise in de groep, de meeste dames breien al vanaf de jonge kinderjaren. "Nuttig Handwerken" heette de rubriek op het rapport destijds. Iedere dinsdagochtend tussen 09.00 en 11.00 uur komen ze samen in gebouw De Diekgraven. Er is geen opkomstdiscipline, iedereen mag zo maar in- en uitvliegen. Niet voor niets heet het De Bijenkorf.