Burgemeester Joost van Oostrum tijdens de evaluatieavond op ISK De Steege. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum tijdens de evaluatieavond op ISK De Steege. Foto: Rob Weeber Foto:

Onderwijs op ISK ter Steege in Eibergen verloopt positief

EIBERGEN - Maandag 29 februari werd in Eibergen de beloofde evaluatieavond voor de bewoners rondom de ISK (Internationale Schakelklas) De Steege aan de Ketteringsteeg gehouden. De ISK De Steege valt onder het Gerrit Komrij College te Winterswijk en verzorgt sinds begin dit jaar het onderwijs aan de Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV's) die op de Leo Campus in Borculo gehuisvest zijn. De avond volgde op de eerdere kennismakingsavond voor de omwonenden en buurscholen op 4 december vorig jaar en was vooral bedoeld om terug en vooruit te kijken.

Door Rob Weeber

In een drukbezette school De Steege opende burgemeester Joost van Oostrum de bijeenkomst en lichtte kort de huidige situatie rondom de AMV's toe. Na een wijziging in het rijksoverheidsbeleid is het aantal van aanvankelijk 130 gestarte leerlingen al snel teruggelopen tot zo'n 50 nu. De rest is overgeplaatst naar kleinschalige wooneenheden elders in het land. Of en wanneer deze uitstroom weer gecompenseerd wordt, blijft een beetje een vraagteken. Het is voor de gemeente lastig in te schatten welke aantallen zij op zich af krijgt, hoewel Van Oostrum aangaf dat het de eerdere 130 niet te boven zal gaan. Ook op de ISK van het Gerrit Komrij College in Winterswijk schommelt het aantal leerlingen. In samenwerking met 6 andere Achterhoekse gemeenten en het COA in Aalten wordt getracht een zo betrouwbaar mogelijk beeld rondom toekomstige fluctuaties te krijgen, maar meer zekerheid hieromtrent kan officieel pas na 1 april worden verkregen. Dan loopt formeel het contract tussen het COA en de Leo Campus af. De verwachting is wel dat het aantal vluchtelingen weer iets toeneemt na de winterperiode. In 2016 worden zo'n 90.000 vluchtelingen in Nederland verwacht, waarvan er ongeveer 53.00 in ons land zullen blijven. Het kan dus niet anders dan dat ook Berkelland hiermee te maken krijgt.

Na de inleiding kregen de omwonenden het woord. Uit de reacties kwam duidelijk naar voren dat de aanvankelijke scepsis rondom de onderwijshuisvesting van de AMV's op De Steege was omgeslagen in een redelijk positief oordeel. Angst omtrent zaken als hanggedrag in de wijk en verkeersoverlast als gevolg van het busvervoer waren in de loop van de afgelopen twee maanden al snel verdwenen. De afgesproken regels hieromtrent werden netjes nageleefd en bij overtreding ervan werd door het onderwijspersoneel wel degelijk opgetreden. Een van de afgesproken regels bijvoorbeeld is dat de leerlingen tijdens de pauzes het schoolterrein niet mogen verlaten.

Losse vragen betroffen bijvoorbeeld het busvervoer dat wellicht voor de gemeente een dure optie is geworden na het wegvallen van veel leerlingen. Van Oostrum legde uit dat dit een provinciale aangelegenheid is waarbij vaste afspraken met de vervoerders zijn gemaakt. Een volle of halfvolle bus heeft hierop geen invloed. Een andere vraag betrof de samenstelling van de nieuwe instroom naar nationaliteit. Ook hier was volgens Van Oostrum niets over te zeggen. Het COA is zelfstandig bevoegd in de toewijzing. Ook werd de vraag gesteld omtrent het respect voor elkaar. Bedoeld hier werd de houding van (moslim) jongens ten opzichte van meisjes. In de echter praktijk zijn de klassen gemengd en dit blijft ook zo. De ervaringen volgens de leerkrachten zijn goed en er is zeker geen sprake van incidenten op dit gebied. Van belang is dat je juist via het onderwijs investeert in dergelijke sociaalmaatschappelijke thema's.

Het belangrijkste van de avond misschien wel was de conclusie door het onderwijspersoneel dat de leerlingen zelf het zeer naar de zin hebben. Ze gaan erg vooruit in hun ontwikkeling en passen zich goed aan waar het regelgeving en verwachtingen betreffen. Inmiddels zijn ze zelfs gewend aan het Nederlandse gebruik van zelf je lunch verzorgen. Ook hier wordt verwacht dat ze zelf het initiatief nemen. Geen zin betekent geen lunch!