Links dhr. Henk Swerink (penningmeester huurdersvereniging) Rechts dhr. Ruud Kaak AED werkgroep Eibergen. Foto: PR
Links dhr. Henk Swerink (penningmeester huurdersvereniging) Rechts dhr. Ruud Kaak AED werkgroep Eibergen. Foto: PR Foto:

De Naobers stelt 15.000 euro ter
beschikking voor Hartveilig Wonen

EIBERGEN - Het lijkt haast een sprookje, maar niets is minder waar, huurdersvereniging De Naobers stelt haar kapitaal van € 15.000 ter beschikking aan de AED-werkgroepen in haar werkgebied Eibergen, Neede, Beltrum, Noordijk, Rekken en Rietmolen voor het project Hartveilig Wonen. Afgelopen zaterdag 5 maart werd de officiële overeenkomst getekend in Grand Café De Hofmaat te Neede in het bijzijn van wethouder Joke Pot.

Door Rob Weeber

Kort voor de ondertekening volgde een gesprek over het hoe en waarom met de ex-voorzitter en de huidige voorzitter van de huurdersvereniging De Naobers, Henk Bel en Nardi Cupers. Bel legde onder meer uit waar het geld vandaan komt. "Het heeft te maken met een wijziging in de rechtsvorm van de toenmalige Woningbouwvereniging in Eibergen en Neede. De vereniging werd een stichting met als gevolg dat het geen leden meer zou hebben. De instemming van de leden kwam echter alleen onder de voorwaarde dat er een huurdersvereniging werd opgericht die de belangen van de huurders kon vertegenwoordigen. De financiën voor de oprichting van de vereniging en de scholing van de bestuursleden werd toen bekostigd door de nieuwe Stichting Woningbouwvereniging Eibergen Neede. Deze hoge bijdrage werd ook gezien als opvangsom voor eventuele geschillen tussen huurders en verhuurders. Er zijn echter nooit problemen geweest, waardoor het bedrag, dat verstandig was weggezet, in de loop der jaren kon groeien."

Al vanaf mei 2013 is het huidige bestuur bezig met een bestemming voor het geld. De visie is dat een huurdersvereniging geen spaarbank moet zijn. De jaarlijkse contributie van de verhuurders is dan ook in het 21-jarige bestaan nog nooit verhoogd. Het bedroeg toen 1 gulden en nu € 0,45. De leden werden om ideeën gevraagd voor een maatschappelijke bestemming van het kapitaal die feitelijk aan het gehele werkgebied ten goede zou komen, het werd uiteindelijk het project Hartveilig Wonen. Dit is een landelijk netwerk van vrijwilligers die geschoold zijn voor het bedienen van een AED apparaat, een automatisch externe defibrillator, in geval van een noodsituatie zoals een hartstilstand. Het was echter nog maar de vraag of het doel gerealiseerd kon worden. "Eind 2014 had de gemeente besloten om na een laatste, eenmalige bijdrage per 2015 de subsidie in te trekken voor de alarmeringskosten voor alle AED-werkgroepen in het gebied", aldus Bel. "Connexxion, de partij die de uitvoering van de alarmering heeft, inclusief de alarmcentrale die met 112 in verbinding staat, dreigde daarop haar werk neer te leggen, waardoor het project Hartveilig Wonen feitelijk gevaar liep. We hebben toen met de gemeente een gesprek gehad, waarna uiteindelijk besloten werd tot een herinvoering van de subsidie per 2016. Hiermee was ons doel gered."

Bel wijst erop dat het geld niet wordt overgemaakt, maar ter beschikking wordt gesteld. Er zijn bovendien voorwaarden aan de uitkering ervan verbonden. Het geld mag uitsluitend besteed worden aan zaken als plaatsing en onderhoud van nieuwe AED apparaten en buitenkasten. De vereniging verlangt bovendien een keer per jaar een overzicht van de onderhoudswerkzaamheden aan de apparatuur. Het mag echter niet gebruikt worden voor scholing van mensen die de AED moeten bedienen. Deze keuze is niet voor niets gemaakt. In de praktijk blijkt dat er te weinig zicht is op het onderhoud aan AED apparaten en veel apparaten zijn bovendien slecht toegankelijk. Ieder apparaat zou elk half jaar getest moeten worden Daarna echter moet de accu vervangen worden, een kostenpost van enkele honderden euro's. Veel apparaten staan bovendien opgesteld in bedrijven die echter niet 24 uur per dag open zijn. Daarom pleit De Naobers voor meer buitenkasten die wel 24 uur per dag bereikbaar zijn. Zo hoopt zij haar werkgebied een stuk veiliger te maken. En als het geld op is? "Dan is het op", stelt Bel nuchter. "In ieder geval is het dan goed besteed." Voor meer informatie over De Naobers kan men ook terecht op hun nieuwe website www.huurdersverenigingdenaobers.nl.


Sfeer van Place du Tertre in Eibergen

EIBERGEN - Op woensdag 27 april, Koningsdag, als Eibergen weer volstroomt met bezoekers voor de jaarlijkse Oranjemarkt, grijpt Kunstkring BArt (Berkelland-Art) dit jaar de gelegenheid aan om de bezoekers op een hele informele manier nader kennis te laten maken met allerlei vormen van kunst. Niet door hun kant-en-klare kunstwerken daar weg te zetten of te hangen, zodat eventuele bezoekers er even langs kunnen lopen. Nee. Onder het motto 'Be Art' wil BArt laten zien hoe zulk werk tot stand komt en eventueel belangstellenden uit te nodigen om het zelf ook eens te proberen. Dat wil BArt doen door te proberen een sfeer en aankleding te realiseren die wat doet denken aan Montmartre in Parijs, en in het bijzonder aan het gebeuren daar op het Place du Tertre. Zonder grote podia en andere poespas. Gewoon op straat, de grond of een klein tafeltje. Kunstkring BArt heeft van de gemeente Berkelland toestemming gekregen om dat te doen in en rondom het statige (en thans te koop staande) voormalige Eibergse gemeentehuis, beter bekend als Villa Smits. Hoewel Kunstkring BArt een vereniging is die zich nog steeds mag verheugen in een groeiend aantal leden is het aantal niet voldoende om een dergelijk evenement alleen met eigen leden te realiseren. BArt wil daarom andere kunstenaars uit Berkelland en omgeving uitnodigen om zich op 27 april bij hen aan te sluiten, zodat er op een ontspannen manier een rijk palet van kunstbeoefenaren, kunst, en kunstbeleving kan ontstaan. Professionals en amateurs.


www.kunstkringbart/be-art/