Echtpaar Vlaanderen-van den Hof 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens
Echtpaar Vlaanderen-van den Hof 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Echtpaar Vlaanderen-van den Hof 60 jaar getrouwd

EIBERGEN - Afgelopen donderdag was het echtpaar Gerrit en Maria Vlaanderen-van den Hof uit Eibergen 60 jaar getrouwd. Joost van Oostrum feliciteerde het bruidspaar en bood hen namens de gemeente een boeket bloemen aan. Maria is 84 en Gerrit 83. Het huwelijkspaar kent elkaar gehuwd dus al een tijdje: 60 jaar, een diamanten jubileum.

Door Rob Stevens

Maar eigenlijk kennen ze elkaar al 78 jaar, dat is nog veel meer een prestatie. Wie kan dat zeggen? Hun eerste kennismaking dateert namelijk al van de eerste klas lagere school in Amsterdam. Gerrit: "Maria was verhuisd vanuit Apeldoorn naar Amsterdam. Ze was maar een mager plattelandsmeisje, dat ook nog eens geen Amsterdams sprak." Gerrit zat helemaal achter in de klas, alleen naast hem was nog een plekje vrij. Dat was dus de plek waar Maria kwam te zitten. Vanaf die tijd trokken ze met elkaar op, tot in 1956 het huwelijk er op volgde.

Gerrit heeft in zijn werkzame leven 20 jaar als financiële man bij een accountantskantoor gewerkt en ook nog eens 20 jaar bij Ballast Nedam. Voor de laatste werkgever heeft hij van 1982 tot 1986 in Saoedi-Arabië gewoond en gewerkt.
Ze woonden op een compound, samen met werknemers van Ballast-Nedam en andere grote bedrijven die er gevestigd waren of een opdracht uitvoerden. Maria: "Het was vooral hard werken voor Gerrit. Ik had er een luxe leventje en veel contacten met de andere vrouwen op de compound. Gerrit had alleen vrijdag vrij, zaterdag en zondag werd er gewoon gewerkt.

Gerrit: "Toen we er kwamen was alles zand. Wij hebben er hele steden aangelegd en ingericht. En toen we klaar waren er geen bewoners voor die huizen." Maria en Gerrit hebben heel wat plaatsen in Nederland bewoond: Maarssen, Veldhoven, Amsterdam en Eibergen.

Het echtpaar heeft vier kinderen woonachtig in Amsterdam, Alkmaar, Almere en Eibergen. Tot 12 jaar geleden woonden ze bij geen van hen echt dicht in de buurt. Gezamenlijk met de kinderen besloten ze dat het handiger was als ze zouden gaan wonen in het dorp of de stad waar ook één van de kinderen woonachtig was. Dat werd dus Eibergen. En ook nog eens zo'n beetje op een van de hoogst mogelijke woonplekken in Eibergen, in de flat pal tegenover 't Spieker.

Het jubileum werd zaterdag gevierd met een etentje met de kinderen, aanhang en familie in de Greune Weide.