Het RAO, Regio Accordeon Orkest. Foto: PR
Het RAO, Regio Accordeon Orkest. Foto: PR Foto: Foto: PR

Optreden Accordeon Orkest RAO

NEEDE - Het Regio Accordeon Orkest, het RAO geeft op 13 maart het jaarlijks concert in Neede. Onder leiding van dirigent Frank Sterenborg wordt er dit keer in samenwerking met de slagwerkgroep Volharding uit Borculo onder leiding van Jan Kreunen, in De Olde Mölle wederom een bijzondere uitvoering ten gehore gebracht met muziek die door de jaren heen aan populariteit nooit ingeboet heeft.

Door Rob Weeber

Hoewel een alom bekend instrument, zal voor velen de accordeon niet het instrument van de eerste keuze zijn als je aan muziekles denkt. Het is ook een moeilijk instrument om onder de knie te krijgen volgens bestuursleden Marian Paradijs en Reint Bos van het RAO-accordeonorkest. Bovendien mag het volgens hen absoluut niet verward worden met de harmonica, ook wel trekzak genoemd. Het grootste verschil zit hem hier wel in het feit dat een accordeon diatonisch is, je kunt er hele en halve noten op spelen. De balg is er alleen voor de lucht. Bij de harmonica daarentegen verandert de toon bij het in- en uittrekken van de balg.

Het RAO is opgericht in oktober 1983 door Martin Robers met negen leerlingen van de muziekschool De Triangel. Ze traden destijds op met het jeugdorkest van de muziekschool, totdat het aantal leden toenam en ze zelfstandig konden optreden. Bij het eerste lustrum in 1988 bestond het uit 24 leden, variërend van 17 tot 55 jaar. In 1989 kwam de huidige dirigent Frank Sterenborg aan het roer te staan en werd er een bestuur gevormd. De groep bestond toen uit 20 accordeonisten, een pianist, drummer, bas-keyboard speler, dwarsfluitist en twee saxofonisten, tenor en alt. Sindsdien is het als zelfstandig orkest verder gegaan met jaarlijks meerdere uitvoeringen op festivals en in bejaardentehuizen bijvoorbeeld. Ze doen bewust niet mee aan concoursen. De nadruk ligt namelijk meer op de gezelligheid van het samen muziek maken en niet op de prestaties van het orkest.

Ondanks het gezelligheidskarakter van het orkest, is het muzikale niveau sinds de komst van dirigent Sterenborg wel degelijk vooruitgegaan. "Frank is een professionele en gedreven dirigent die voor onze muziek zelf de partijen schrijft, zowel voor de blazers als de drie accordeonpartijen. Hij is al 25 jaar verbonden aan ons orkest en de samenwerking is buitengewoon goed", aldus Bos. "We hebben ook een eigen geluidsinstallatie en zijn dus niet afhankelijk van derden bij een optreden. Wel zouden we graag wat meer leden willen hebben. We hebben nu negen dames en elf heren in de leeftijd tussen 32 en 75 jaar. Wat meer jongeren zou fijn zijn."

Het repertoire van de uitvoering op 13 maart is veelzijdig en bestaat uit muziek die niet meer weg te denken is. Het zijn echte klassiekers en tijdloze nummers zoals Lara's Theme uit Dr. Zhivago, een Bacarolle, een Italiaans gondellied, een Israëlische dans, de Böhmischer Traum en La Bamba met de slagwerkgroep van de Volharding. De middag zal bovendien eens te meer bewijzen dat de accordeon een (vol)waardig orkestinstrument is. Je kunt er zelfs jazz op spelen, een heimelijke wens van secretaris Marian Paradijs.

De uitvoering vindt plaats op zondag 13 maart in De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, Neede. Aanvang is 14.30 uur. De zaal is geopend om 14.00 uur. De kosten bedragen € 6,00 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.