Leerlingen van Klein Borculo aan het werk in het Technieklokaal Berkelstreek met in het midden voorzitter Henk Huiskamp en coördinator Evelien Egers. Foto: Rob Weeber.
Leerlingen van Klein Borculo aan het werk in het Technieklokaal Berkelstreek met in het midden voorzitter Henk Huiskamp en coördinator Evelien Egers. Foto: Rob Weeber.

Techniek is de toekomst

BORCULO - Wetenschap en techniek als leervak op de basisschool lijkt een zwaar thema, maar de verplichte invoering ervan staat voor de deur. Er wordt al jaren gepraat over het dreigend tekort aan techniekstudenten en als er niets gebeurt, dan ontstaat er een jaarlijks tekort van zo'n 30.000 arbeidskrachten die voldoende technisch geschoold zijn. Met het sluiten van het Nationaal Techniekpakt 2020 in 2013 heeft de regering daarom samen met het onderwijs en het bedrijfsleven onder meer besloten om vanaf 2020 techniekles op alle basisscholen verplicht te stellen. Vanaf 2014 bovendien krijgen alle Pabostudenten al verplicht les in techniek.

Door Rob Weeber

In Borculo echter wordt al veel langer techniekles voor de basisscholen verzorgd. Sinds 2005 zijn er vrijwilligers in het Technieklokaal Berkelstreek bezig met techniekonderwijs voor leerlingen van groep 7 en 8 van de bassischool. In 2008 volgde de verzelfstandiging van het Technieklokaal Berkelstreek onder de Stichting Bevordering Techniek Onderwijs, BTO. Doel van de Stichting is het bevorderen van techniek in de breedste zin van het woord. BTO is een samenwerkingsproject van lokale overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Naast de gemeenten Berkelland en Lochem dragen vele bedrijven de stichting geldelijk een warm hart toe.
Voorzitter Henk Huiskamp van de stichting is een van de 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de kwaliteit en continuïteit van het Technieklokaal Berkelstreek. Hij houdt zich voornamelijk bezig met relatiebeheer en fondswerving. "We hebben een mooi initiatief dat gelukkig door vele partners financieel gedragen wordt, inclusief de twee deelnemende gemeenten, maar dat wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen. Er haken ook bedrijven om uiteenlopende redenen af. Ik streef naar een financiële omvang, waarmee we de komende 10 jaar verzekerd zijn van continuïteit. Dat doet ook recht aan de mooie ontwikkelingen die hier plaatsvinden.
Het aanbod dat wij basisscholen bieden is zeer professioneel en dat krijgen de scholen individueel niet voor elkaar." Als voorbeeld noemt hij het nieuwe 'Bekiekcentrum' dat buiten op het terrein van de Bouwopleiding Borculo in aanbouw is. Het gebouw van 10 x 10 meter wordt in samenwerking met Bouwmensen Gelderland Oost en de Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen neergezet en dient als demonstratieruimte en leslokaal voor allerlei technieken.
Bijvoorbeeld zullen er de nieuwste ontwikkelingen rondom energiezuinig bouwen te zien zijn. Maar het wordt ook een oefen- en demonstratieruimte voor de leerlingen op het gebied van duurzaam bouwen. Het moet een ontdek- en verwonderruimte voor de leerlingen worden.
Evelien Egers is de enige (parttime) beroepskracht binnen het Technieklokaal Berkelstreek en vormt het aanspreekpunt voor de scholen en vrijwilligers. "Op dit moment zijn er 40 vrijwilligers actief en doen er ongeveer 35 van de 45 bestaande basisscholen uit de gemeenten Berkelland en Lochem mee aan de lessen. Iedere leerling uit zowel groep 7 als groep 8 maakt 4 x per jaar een werkstuk. De voorbereidingen met betrekking tot de lesstof die hieraan ten grondslag ligt, gebeuren in de klas zelf, ondersteund door lesbrieven en digitaal materiaal. Zo wordt er bijvoorbeeld getoond met welk gereedschap de leerlingen aan de slag gaan en waar het voor dient. Na de praktijklessen bij ons volgt de evaluatie wederom op school. Maar er bestaan ook zogenaamde vrije opdrachten voor de leerlingen. Hier moeten ze voor een opdracht hun eigen uitvoeringsplan bedenken en dus meer initiatief nemen."
Naast Borculo kent de Achterhoek nog 5 technieklokalen, in Aalten, Doetinchem, Ulft, Lichtenvoorde en Winterswijk. Alle 6 maken ze gebruik van dezelfde lesstof die recent nog is aangepast met hulp van regiocoördinator van Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG), Albert Oving. Het gevolg is een hoger niveau van de lesstof, zodat de kinderen meer uitgedaagd worden en er meer plezier aan beleven.
Huiskamp wil ten slotte graag een oproep naar iedereen doen om zich te melden als financiële partner of als vrijwilliger. Het succes van het Technieklokaal Berkelstreek mag niet verloren gaan. Iedereen die financieel bijdraagt, ontvangt automatisch de nieuwsbrief en wordt vermeld op de website, in de nieuwsbrief en op het sponsorbord bij het lokaal. Voor contact: Henk Huiskamp: 06-511109891 of info@technieklokaalberkelstreek.nl.

Leerlingen van Klein Borculo aan het werk in het Technieklokaal Berkelstreek met in het midden voorzitter Henk Huiskamp en coördinator Evelien Egers. Foto: Rob Weeber.