Ondertekening van het samenwerkingscontract, zittend (l) Jeroen Kramer en Ton Mengerink, staand Pim Kramer. Foto: Rob Weeber
Ondertekening van het samenwerkingscontract, zittend (l) Jeroen Kramer en Ton Mengerink, staand Pim Kramer. Foto: Rob Weeber Foto:

Bibliotheek Neede en Boekhandel Kramer kunnen door één deur

NEEDE - De wens lag er al langer, maar de uitvoering liet nog even op zich wachten. Nu echter is het dan (bijna) zover, de bibliotheek verhuist per april van de Hessenweg naar een nieuw onderkomen in het voormalige gebouw De Harmonie op de hoek Oudestraat/Martktstraat. De verbouw- en inrichtingswerkzaamheden in het nieuwe pand gaan 25 januari van start door aannemer Penterman.

Door Rob Weeber

De verhuizing mag zeker worden opgevat als weer een nieuwe impuls aan de recente centrumontwikkelingen van Neede. Dankzij de steun van vastgoedbeheerder Gert van de Bunt, de eigenaar van het leegstaande pand, de gemeente Berkelland, de bemiddeling van makelaar André Scheers en niet in de laatste plaats van De Kamer van Kramer, zoals de boekhandel officieel heet, kan het plan in werking worden gezet. Daarbij is een uniek samenwerkingsverband tussen de bibliotheek en Kramer ontstaat die voorziet in een gemeenschappelijk ingang naar de bibliotheek. Via de winkel van Kramer welteverstaan, want er wordt daadwerkelijk een doorbraak gerealiseerd in de muur tussen beide panden.

Jeroen Kramer is zichtbaar tevreden met de tot stand gekomen samenwerkingsconstructie. "Het lijkt onlogisch dat wij winkelruimte opgeven om een doorloopt naar de nieuwe bibliotheek te kunnen creëren, maar niets is minder waar. Die loopruimte is al door de afgelopen jaren heen ontstaan. Door het toegenomen online shoppen is ons boekenassortiment langzamerhand uitgedund. De zogenaamde non-fictie categorie is verdwenen, boeken over dierverzorging bijvoorbeeld. Het aanbod via het internet is vele malen groter en diverser. Onze huidige voordeur wordt vervangen door brede schuifdeuren, waarna de bezoeker via de winkel naar de bieb kan. Met de komst van de bieb trekker we bovendien veel meer bezoekers naar onze gemakswinkel. De verwachting is dat we jaarlijks 30 tot 40 duizend meer bezoekers ontvangen in onze winkel."

Ook Ton Mengerink, directeur/bestuurder van de Bibliotheek Oost-Achterhoek is zichtbaar tevreden met de nieuwe voordeursregeling. Samen met manager Lynn Karsijns van de Bibliotheek Oost-Achterhoek staat hij vrijdagochtend de pers te woord in afwachting van de ondertekening van het samenwerkingsverband. "De verhuizing naar het centrum betekent voor ons een belangrijke stap naar stabilisering en hopelijk groei van het ledenaantal. In alle Oost-Achterhoek vestigingen is gebleken dat een verkeerde ligging van de bieb klanten kost. Niet voor niets verhuizen we in Groenlo naar het Marianum. Maar deze samenwerking geeft ons ook de mogelijkheid om langer open te zijn. Het belangrijkste is dat de bieb geopend en gesloten wordt. Er hoeft niet altijd iemand fysiek aanwezig te zijn omdat we een online servicedienst hebben, waarmee de bezoeker met ons in contact kan komen. Bovendien, als de boekhandel dicht is, kunnen we gebruik maken van onze tweede ingang, die in de Marktstraat komt."

Het nieuwe pand meet zo'n 325 m2, net iets meer dan de oude ruimte aan de Hessenweg, maar is zeker niet te klein. De eigen collectie boeken is in de loop der jaren van 250.000 naar 140.000 boeken teruggegaan, maar het uitwisselingssysteem met andere bibliotheken zorgt voor voldoende vernieuwing. Voordeel is verder dat het een grote ruimte is, waardoor alles overzichtelijker opgesteld kan worden. Zo komt zelfs de werkbalie voor de medewerkers in dezelfde ruimte te staan. Het biedt ook veel werkplekken voor de bezoekers, leestafels, waaraan tevens cursussen gegeven kunnen worden. Het seniorencafé en het filmhuis keren eveneens terug en de opstelling van de boeken blijft zoals het was, naar leeftijd en categorie gescheiden.

De verwachting van beide bibliotheekbestuurders is dat het bezoek aan de bieb zal toenemen als gevolg van de nieuwe locatie en de samenwerking met Kramer. Bijkomend voordeel voor de Oudestraat is bovendien dat er weer een lege etalage gevuld wordt. Een nieuwe BLZ. dus in de opwaardering van het centrum en het winkelaanbod.

De betrokken voor de plek van de geplande doorgang naar de bieb. (vlnr) Jeroen Kramer, Lynn Karsijns, Ton Mengerink en Pim Kramer. Foto: Rob Weeber.
Ondertekening van het samenwerkingscontract, zittend (l) Jeroen Kramer en Ton Mengerink, staand Pim Kramer. Foto: Rob Weeber