De 11-jarige winnaar in de categorie 'U', Bram Kolkman, met zijn Hottentottaling. Foto: Rob Weeber
De 11-jarige winnaar in de categorie 'U', Bram Kolkman, met zijn Hottentottaling. Foto: Rob Weeber

Kleindierenshow in Spilbroekhal groot succes

NEEDE - De Spilbroekhal in Neede herbergde afgelopen weekend weer de jaarlijkse N.P.V. kleindierententoonstelling 'Spilbroekshow'. Binnen de sporthal die al sinds 1982 de vaste locatie voor de tentoonstelling is, stonden de kooien weer keurig in het gelid, gesorteerd op hoenders, dwerghoenders, konijnen, watervogels sierduiven en cavia's. Dit jaar deden 130 dierenhouders en fokkers mee, waarvan zo'n 120 uit de organiserende vereniging N.P.V., de Needse Pluimvee en Konijnenfok Vereniging.

Door Rob Weeber

Voorzitter Dinant Rohaan van de N.P.V. is zichtbaar tevreden met het "kleindierenparadijs", zoals hij de sporthal tijdens de tentoonstelling noemt. "We beginnen donderdags al om 06.00 uur met het leggen van de speciale vloer ter bescherming van de sporthalvloer. Daarna komen de deelnemers en begint het inkooien van de dieren. Op vrijdag worden de dieren gekeurd, waarna de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Dit jaar hebben we een bijzondere winnaar in ons midden in de categorie watervogels, de 11-jarige Bram Kolkman uit Noordijk, lid van de N.P.V. Hij fokt eenden en heeft gewonnen met zijn Hottentottaling, waarvoor hij zelfs een 'U' scoorde, de hoge categorie uitmuntend."Desgevraagd heeft Bram de hobby van zijn opa overgenomen. Hij fokt thuis op de boerderij niet alleen Hottentottalings, maar ook Slobeenden, Mandarijneenden en Kaneeltalings. Hij vindt eenden naar eigen zeggen gewoon leuk.

Hoewel de deelnemers uit geheel Gelderland en Overijssel komen, is het overgrote deel afkomstig uit de eigen gemeente Berkelland. Alle 4 de kernen zijn vertegenwoordigd. In totaal zijn er 800 kleindieren ingekooid. Op iedere kooi hangt een briefje met daarop de gegevens van de fokker en het dier, zoals het catalogusnummer. Ieder dier is ingedeeld naar jonge dieren tot een jaar en dieren ouder dan 1 jaar en heeft een eigen catalogusnummer. Zo betekent bijvoorbeeld catalogusnummer 4NP 415 dat de betreffende fokker uit Neede komt (NP), het dier uit 2014 (4) stamt en wel uit april (4). Het volgnummer van het dier is 15. Alle dieren worden gekeurd en op ziekte nagekeken. Kippen moeten bovendien tegen pseudovogelpest ingeënt zijn.
Het oudste lid van de N.P.V., Gerrit Floors, is ook aanwezig, Hij is al 64 jaar lid en heeft onder meer kippen gefokt. Op de praatstoel gezeten, legt hij uit hoe hij heel vroeger de kippen voorbereidde op de tentoonstelling. Witte kippen werden gewassen met shampoo en blauwsel, het spul dat ook voor het bleken van kleding werd gebruikt. Daarna werden ze in een kartonnen doos gezet met gaten erin waardoor warme lucht werd geblazen. Je moest er daarna geen haan bij laten, want dan kon je weer opnieuw beginnen.

Rohaan legt uit dat de trend naar kleinere dieren gaat. Veel fokkers en houders van kleindieren zijn kleinbehuisd, waardoor bijvoorbeeld het aanbod van grotere dieren als Vlaamse Reuzen sterk teruggelopen is. Verder is er dit jaar voor het eerste een vrij nieuw krielras aanwezig, de Serama krielkip. Deze soort wordt speciaal gefokt op de grootte en aaibaarheid en de kip kan zonder problemen op de hand gehouden worden.

De winnaars per categorie: -Hoen: G. Abbink, Haaksbergen -Dwerghoen: G. Laarman, Ruurlo -Konijn: Fokking Beverode, Dieren -Sierduif: H. Kruize, Neede -Watervolgel: B. Kolkman, Noordijk -Cavia: T. Smak, Ruurlo.
Als zondag avond alle dieren weer zijn uitgekooid, keert de rust weer in de sporthal en kunnen de verenigingen hun thuiswedstrijden weer spelen.

De 11-jarige winnaar in de categorie 'U', Bram Kolkman, met zijn Hottentottaling. Foto: Rob Weeber