Dolf Bierhuizen. Foto: Bas Weetink.
Dolf Bierhuizen. Foto: Bas Weetink. Foto:

Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag het vierde portret in de serie van 13 dat wekelijks in de krant verschijnt.

Beeldhouwer
Dolf Bierhuizen

"Kunst is voor mij een uiting van iets zeer persoonlijks, maar wel herkenbaar voor de omgeving en voor buitenstaanders. Mijn grootste drijfveer en uitdaging is het scheppen van iets nieuws, daar ben ik dag en nacht mee bezig."

Dolf Bierhuizen (1945) heeft zijn passie voor beeldhouwen pas op latere leeftijd ontdekt. Hoewel hij altijd al gecharmeerd van kunst was en ook regelmatig in en rond zijn woonplaats Rotterdam exposities bezocht, is de echte vonk pas overgeslagen in 2001 na de verkoop van zijn slagerij. In 2002 begon hij met steenhouwen, maar de liefde voor het hout won het al snel en hij legde zich toe op houten beelden. In 2005 verhuisde hij naar de Achterhoek en kwam in aanraking met docent Geert Lebbink in Doetinchem. Hij volgde de cursus vormgeving in hout/beeldhouwen bij hem en leerde daar vooral anders naar dingen te kijken.

Beeldhouwen is volgens hem een kunst en zeer zeker niet makkelijk. Je moet je letterlijk een beeld kunnen vormen bij het stuk materiaal wat je voorhanden hebt, weten wat je eruit kunt halen. Niet elk stuk hout is geschikt om je ontwerp te realiseren. Soms zitten er slechte stukken in die je beeldvorming negatief beïnvloeden. Daarom wil Dolf van te voren precies weten wat het eindresultaat wordt. Een beeld ontstaat bij hem niet gedurende het beeldhouwproces, maar juist ervoor. Wat na het grof uithakken van de vorm overblijft, is volgens hem noeste doch saaie arbeid, raspen en veel schuren. Om dit monotone proces te kunnen onderbreken en afwisselen is hij altijd met meerdere beelden bezig, soms wel met vijf tegelijk.

Zijn grote voorbeelden zijn onder andere Henry Moore, met liggende, langwerpige vormen en Alberto Giacometti met zijn smalle beelden. Van beide stijlen zijn beelden terug te zien in zijn eigen beeldentuin die sinds 2012 geopend is (zie ook www.beeldentuin-gelderland-exposties.nl).

Het beeld hierbij is getiteld 'High heels' en is gemaakt van moerbeihout. Door de vele bewerkingen komt het kleurcontrast tussen het kernhout en het spinthout mooi tot uiting. Dit type beeld heeft naar eigen zeggen zijn voorkeur en toont zijn expertise op dit gebied.

Dolf is destijds gevraagd om samen met zijn vrouw Louise lid te worden van de Kunstkring BArt toen enkele bestuursleden hun beeldentuin in Borculo bezochten. Hij vindt het bovendien verfrissend om met andere kunstenaars om te gaan die vanuit andere disciplines een alternatieve benadering van kunst hebben.

In 2016 is zijn werk diverse keren te bewonderen. Tot half januari exposeert hij nog in Vreden, Duitsland, bij Galerie Arte Mathu. In het voorjaar in Het Beaufort in Markelo en in galerie Arterhoek in Eibergen. Verder is zijn beeldentuin in Borculo, AJ & LW BIER, van 15 april tot 15 oktober 2016 geopend, waar het meeste van zijn werk tentoongesteld staat. www.ajbier.exto.nl en www.beeldentuin-gelderland-exposities.


Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Werk van Dolf Bierhuizen. Foto: Bas Weetink.
Dolf Bierhuizen. Foto: Bas Weetink.
Werk van Dolf Bierhuizen. Foto: Bas Weetink.