Bestuursleden van de PCOB Neede: (vrnl) Henk Markerink, Guus Dezentje, Willie Lindeboom, Johan Meenink en Lidy Lam. Foto: Rob Weeber.
Bestuursleden van de PCOB Neede: (vrnl) Henk Markerink, Guus Dezentje, Willie Lindeboom, Johan Meenink en Lidy Lam. Foto: Rob Weeber. Foto:

Participeren doet activeren

NEEDE - Iedereen heeft inmiddels wel van het woord participatiemaatschappij gehoord, de term van en voor een zich terugtrekkende overheid. Alles moet lokaal en het liefst ook met minder financiele ondersteuning. Maar feit is ook dat er grote groepen (oudere) mensen daardoor in de knel komen, denk alleen maar aan de huidige problematiek in de zorg. Participatie echter heeft niet alleen de betekenis deelnemen aan, maar zeker ook zorgen voor en zelfs opkomen voor. Dat principe hanteert de PCOB Neede, de Protestant Christelijke Ouderen Bond al vele jaren. In november 2016 bestaan ze zelfs 25 jaar. Vooruitlopend op dit heugelijk feit, legt het bestuur uit wat de maatschappelijk betekenis van de PCOB Neede is.

Door Rob Weeber

De landelijke PCOB is een van de drie grote landelijk ouderenorganisatie en onderverdeeld in zelfstandige regio's. Haar doel is in het algemeen de geestelijke en materiele behartiging van de belangen van ouderen (50+), ofwel, om met haar eigen slogan te spreken, 'Omzien naar elkaar'. Concreet wil ze gemeenschappelijk actief zijn vanuit identiteit en zingeving; belangen behartigen op het gebied van wonen, gezondheid, welzijn, financiën, identiteit en vervoer; ledenvoordeel behalen op lokaal en landelijk niveau; zorgen voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling in de wijk; informeren door middel van het tijdschrift Perspectief dat 10 keer per jaar verschijnt.

De Needse afdeling, die Neede, Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar vertegenwoordigt, heeft zo'n 260 leden en ziet tot eigen tevredenheid het ledental maandelijks toenemen. Volgens voorzitter Henk Markerink is dat een duidelijk signaal. "De landelijke overheid trekt zich steeds verder terug en laat alles aan de lokale politiek over, inclusief het spel der bezuinigingen. Als gevolg van de financiële keuzes die de gemeente maakt, komen er steeds meer mensen, veelal ook ouderen, in de problemen. Juist die doelgroep willen wij vertegenwoordigen. Zo zijn wij bijvoorbeeld samen met de Voormekaar teams actief bij de zogenaamde keukentafelgesprekken en hebben wij intensief contact met de verantwoordelijk wethouder. We volgen het gevoerde beleid kritisch en kaarten onevenwichtigheden en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke en sociale problemen aan."

De PCOB Neede is professioneel georganiseerd en heeft een groot aantal vrijwilligers in verschillende commissies die zich op diverse terreinen inzetten. Zo is er een programmacommissie die alle activiteiten coördineert, bijvoorbeeld culturele, en een sport- en bewegingscommissie die bewegingsactiviteiten organiseert, zoals fietstochten in de zomer, Nordic Walking en Jeu de Boules. Daarnaast geeft de PCOB Neede maandelijks een eigen nieuwsbrief uit. Maar ook het bezoeken van mensen staat centraal, bijvoorbeeld op een verjaardag of tijdens een verblijf in een ziekenhuis. In totaal is ongeveer een kwart van het aantal leden actief als vrijwilliger. Als tegenprestatie voor hun belangeloze inzet, organiseert de PCOB Neede jaarlijks een zogeheten verwendag voor hen, waarop naast het aanbieden van een hapje en een drankje ook altijd een aansprekende spreker wordt uitgenodigd, zoals vorig jaar burgemeester Van Oostrum

De leden van de bond komen iedere tweede dinsdagmiddag van de maand bijeen, een uitje waar ze naar uitkijken. Deze middagen zijn niet alleen bedoeld om bijeen te zijn, maar zeker ook als informatiemiddagen. Regelmatig worden er sprekers op diverse terreinen uitgenodigd.

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar ouderen vertegenwoordigen kan niet zonder een aandeel 'jongere' leden. Om naar de toekomst de belangen van de leden voldoende te kunnen behartigen en te laten doorklinken, zal de landelijke bond op termijn samengaan met de KBO, de Katholieke Ouderen Bond. Zo ontstaat straks een nog krachtiger geluid richting de politiek. Want om met de woorden van Markerink te spreken, "alleen participeren doet activeren".

De leden van de PCOB komen iedere dinsdagmiddag van 14.15-16.45 uur in de Diekgraven samen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij bestuurslid Johan Meenink, g.meenink@kickmail.nl. Meer informatie is te lezen op www.pcob.nl.