Bobo Max Schreuder luidt met het inschilderen van een schilderij à la Mondriaan het jubileumjaar in. Foto: Josée Gruwel
Bobo Max Schreuder luidt met het inschilderen van een schilderij à la Mondriaan het jubileumjaar in. Foto: Josée Gruwel

Kadee: 'Wij zorgen voor het verrassingselement'

WINTERSWIJK – De Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd honderd jaar geleden opgericht. In het kader van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea in heel Nederland 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. Via een speciale route door Nederland kan kennis gemaakt worden met thema's rondom De Stijl. In Villa Mondriaan vond vrijdag de kick-off voor Gelderland plaats.

Door Josée Gruwel

Tijdens de kick-off werd duidelijk welke organisatie, waarbij alleen al in Gelderland negen musea partner zijn, er achter 'Van Mondriaan tot Dutch Design' steekt. Er werd, onder andere door Lies Boelrijk als directeur marketing en business development van het Kröller-Müller Museum, ingegaan op de promotie van de inhoudelijke kant van De Stijl. Over de groep kunstenaars, met oprichter Theo van Doesburg, die de internationale kunstwereld op zijn grondvesten deed schudden met een nieuwe beeldtaal: abstractie, primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Gerrit Rietveld, Bart van der Leck, Vilmos Huszár en Piet Mondriaan behoren ertoe. Van 1917 tot 1920 gaven ze een tijdschrift uit met hun radicaal vernieuwende ideeën. "Hun werk heeft te maken met Dutch Design, want hun ideeën hebben grote invloed gehad op kunstenaars en architecten van deze tijd. Zonder De Stijl zou de stad er anders uit hebben gezien. Met het programma 'Van Mondriaan tot Dutch Design' triggeren we de internationale cultuurtoerist."
Wat het concept is om Nederland met dit thema in de etalage te zetten, legde Max Schreuder (Partnership Development manager NBTC Holland Marketing) uit. "Nederland is hiervoor in districten verdeeld en via metrolijnen (verhaallijnen) worden alle plekken waar activiteiten plaatsvinden inzichtelijk gemaakt. Via promotie in binnen- en buitenland worden hiermee toeristen en kunstliefhebbers aangesproken. In 2015 kwamen er vijftien miljoen bezoekers naar Nederland. Mensen trekken naar plekken met een nieuwe uitdaging. De afstanden in Nederland zijn voor buitenlandse toeristen marginaal."

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar. Zoals altijd toont het museum doorlopend het vroege, realistische werk van Piet Mondriaan die van zijn achtste tot zijn twintigste in Winterswijk woonde. Bijzonder wordt de Mondriaan escaperoom, die momenteel gebouwd wordt door Lisanne Halleriet. The mysterie of Mondriaan wordt hierin ontrafeld.
Op 3 maart, tijdens het jaarlijkse evenement 'Piet is jarig', start de tentoonstelling 'Figuratie in Stijl'. Hierin wordt het spanningsveld tussen het gebruik van realistische en abstracte vormen uitgelicht en onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat hierbij centraal. Ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst in Villa Mondriaan staat het hele jaar in het teken van Dutch Design. Vernieuwende designers krijgen er een podium.
Op 28 mei wordt er een muzikaal-theatraal programma aangeboden rond gedichten van Hans Arp die tot De Stijl behoorde en op 23 september is Winterswijk omgetoverd tot boogie-woogie paradijs tijdens 'Mondriaan by Night'.
"Mensen vinden De Stijl vaak moeilijk, maar de kunstenaars wilden juist versimpelen," vertelt directeur Judith Kadee van Villa Mondriaan. "Wij willen het verhaal van deze gepassioneerde, dynamische en rechtlijnig denkende groep breder trekken. Voor ons was het interessant om onderzoek te verrichten en bijvoorbeeld te ontdekken dat Rietveld ook nog heeft geschilderd en Mondriaan en Rietveld elkaar nooit in levende lijve hebben ontmoet. Ze schreven elkaar." Kern van Kadee's betoog is dat met alle activiteiten de personen achter de kunstenaars worden ontvouwd. "Wij laten het hele plaatje zien, zorgen voor het verrassingselement door vroeg werk te exposeren."


Bibliotheek Achterhoek zoekt vrijwilligers

REGIO - De Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt voor verschillende taken. Vrijwilligers ter ondersteuning van de dienstverlening. Met name taalvrijwilligers en vrijwilligers voor het internetcafé in Groenlo zijn van harte welkom.

De Bibliotheek, met zeven vestigingen in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. De Bibliotheek in de oostelijke Achterhoek is een dienstverlenende organisatie waarin ruimte is voor maatschappelijk en cultureel ondernemen. De dienstverlening wordt gerealiseerd met deskundig personeel, samenwerkingspartners en inwoners. Op diverse plekken wordt de Bibliotheek Oost-Achterhoek ondersteund door vrijwilligers. Zo zijn er meerdere mensen actief om boeken te bezorgen bij bibliotheekleden die door handicap of ziekte niet zelf naar de bieb kunnen komen. Ook worden de Klik & Tik-cursussen en internetcafés ondersteund door vrijwillige krachten. Het Taalhuis Oost-Achterhoek kent taalvrijwilligers, onmisbare krachten. Regelmatig is er vrijwillige aanvulling op diverse plekken nodig. Momenteel wordt er gezocht naar:

Taalvrijwilligers
Maar liefst 1 op de 9 volwassen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft grote moeite met lezen en schrijven. Wie grag mensen op weg wil helpen bij het leren van de Nederlandse taal, is welkom. Men worst van harte uitgenodigd om te reageren. Vrijwilligers worden op weg geholpen met een cursus, daarna kan men aan de slag.
Voor het drukbezochte en gezellige internetcafé in Groenlo, dat elke maandagochtend bijeen komt, zoekt de bibliotheek begeleiders met kennis van computers, programma's en internet, die dit kunnen overdragen op beginnende computergebruikers.
Interesse? Neem per mail contact op met Lynn Karsijns, manager dienstverlening van de Bibliotheek Oost-Achterhoek: lynn.karsijns@oostachterhoek.nl.