Patricia Hoytink-Roubos. Foto: PR
Patricia Hoytink-Roubos. Foto: PR Foto:

Wethouder: 'Verbinden, niet sturen'

BERKELLAND - Het beleid van het college van B&W van Berkelland heeft bij de start van zijn zittingsperiode het credo 'Veranderende Samenleving Vernieuwd Bestuur' meegekregen. Ieder jaar wordt de raad gerapporteerd hoe het met de voortgang van dit streven zit. In algemene zin is de rol van de gemeente steeds meer dienstbaar. Als 'meetpunten' hiervoor dienen inwonerstevredenheid en maatschappelijk resultaat.

Door Rob Stevens

Wethouder Patricia Hoytink-Roubos geeft als voorbeeld de Pilot Beltrum waarover eerder in het Achterhoek Nieuws werd bericht. Het zijn hier de inwoners van Beltrum zelf die gezamenlijk, gecoördineerd door een externe instantie, bepalen hoe de woningvoorraad van Beltrum er in de toekomst uit moet zijn, daarbij de demografische ontwikkelingen en wensen van de verschillende bevolkingsgroepen zo goed mogelijk in acht nemende. De gemeente is bij dit soort ontwikkelingen steeds meer aanspreekpunt. Signalen hierover komen binnen via aanspreekpunten op locatie, dicht bij de inwoners van Berkelland.
Patricia Hoytink-Roubos: "Als wethouder heb ik dan ook steeds meer een verbindende rol in plaats van een sturende." In de voortgangsrapportage staat wel een kanttekening. In het geval van de pilot Beltrum kan de gemeente faciliterend en voorwaardenscheppend zijn.

Maar er zijn natuurlijk ook gemeentelijke taken die niet echt te delen zijn met de samenleving, omdat ze bij uitstek een overheidstaak zijn. De ambtelijke organisatie wordt ingericht op haar nieuwe rol in de samenleving. Er ontstaat een nieuwe manier van werken, waarbij nog steeds wordt geleerd. Een mooi voorbeeld is het ontstaan van Whatapp-groepen om inbraken tegen te gaan. In 2015 nam de gemeente daartoe het initiatief, zonder succes. Het initiatief werd niet opgepakt. Totdat in 2016 een enthousiasteling dat in Haarlo met succes zelf oppakte. De gemeente kon hem ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Inmiddels zijn er toch meerdere van dergelijke groepen actief en heeft de gemeente als versterking borden geplaatst om dat kenbaar te maken in de buurt of wijk.

Ondersteuning, in plaats van de regie te voeren

En zo zijn er meer voorbeelden waarbij de gemeente processen meerwaarde kon geven, middels ondersteuning, in plaats van de regie te voeren. In de voornemens voor 2017 is die veranderende gemeentelijke rol terug te vinden in de uitwerking van agenda's, de ontwikkeling van instrumenten voor het aanjagen en ondersteunen van initiatieven in de samenleving, de inzet de begroting van 2018 beter te laten aansluiten op de behoefte van de raad, inwoners, college en raad en de bestuurlijke besluitvorming. In het laatste geval is bijvoorbeeld meer aandacht voor het samenbrengen van de gemeenteraad, inwoners en partners in de voorbereidende fase van beleidsontwikkeling.