Onder leiding van Karin Hukker openden de kinderen van Sing-a-Song de Kerst Inn. Foto: Jan Hendriksen.
Onder leiding van Karin Hukker openden de kinderen van Sing-a-Song de Kerst Inn. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Muziek en verhalen brengen Ruurlo in kerststemming

Ruurlo – Het sonore geluid van een midwinterhoorn van één van de blazers van de Reurlse Midwinterhoarnbloazers is hoorbaar. De kinderen van het Ruurlose kinderkoor Sing a Song komen de Dorpskerk binnenlopen met hun brandende kaarsjes. 'Wij steken kaartjes aan, een teken van vrede' en 'Kon het elke dag maar Kerstmis zijn' zingen de kinderen. Het was zaterdagavond 17 december weer tijd voor de jaarlijkse Kerst Inn in Ruurlo. En dat voor het 38ste achtereenvolgende jaar. KunstKring Ruurlo tekent voor het vijfde jaar voor de organisatie van het evenement.

Door Jan Hendriksen

De Dorpskerk was bijna vol. Zoals gebruikelijk, lag het zwaartepunt bij optredens van koren en musici uit Ruurlo en directe omgeving. Onder leiding van Karin Hukker openden de kinderen van Sing-a-Song de avond. Vervolgens was het de beurt aan Meidenkoor @Seven met het nummer 'Mary you know' in een arrangement van dirigente Carina Numan. Het Ruurlo's Dameskoor onder leiding van Wil Kok vervolgde het sfeervolle kerstevenement met het nummer 'Aanzegging'. Het Barchemse koor Encore onder leiding van dirigent Ivo Boytchev opende haar optreden met het nummer 'Naticity'. Encore is een vierstemmig koor met een breed repertoire bestaande uit populaire muziek. Nieuw in de programmering was de medewerking van het veertien leden tellende Berkellandse koor Primavera, onder leiding van dirigent Ina Sprick-de Wild. Primavera opende haar optreden met het indrukwekkende 'Ave Maria'. Muisstil was het tijdens het optreden van de gitaargroep van de Ruurlose gitarist Wim Tibben tijdens het nummer 'Concerto a la Rustica'. Na het gezamenlijk gezongen 'Nu zijt wellekome' onder begeleiding van organist Wil Kok en trompettist Thomas Roesink was het wederom tweemaal de beurt aan alle deelnemende koren en musici. In een vlot tempo volgden de nummers elkaar op.

Schrijfwedstrijd
Nieuw was dit jaar de schrijfwedstrijd voor kinderen van de hoogste klassen van de vier Ruurlose basisschool. De ingezonden kerstverhalen werden beoordeeld door redacteuren van Achterhoek Nieuws. De jury gaf de eerste prijs aan de elfjarige Mirthe Bruil van de Kerst Zwartschool. Zij mocht haar met humor doorspekte verhaal 'Hoera, het is weer Kerst!' zelf voorlezen. "En dat was best wel spannend. Maar ik heb thuis goed geoefend", zo vertelde Mirthe na afloop. De jury beargumenteert haar keuze als volgt: "Het verhaal kent een goede structuur: duidelijk begin, middenstuk en einde. Verder zitten er veel grappige gebeurtenissen en uitspraken in het verhaal. Kortom, een vrolijk, modern en positief kerstverhaal."
Het publiek genoot dan ook zicht- en hoorbaar van haar verhaal. Twee andere schrijvers eindigden ex aequo als tweede en ontvingen een aanmoedigingsprijs. Marise Klein Bluemink van groep zeven van De Driespong schreef het verhaal met de titel 'Een mooie kerstmis'. De jury zei over dit verhaal: "Er zit veel spanning en drama in. De gedachte dat er altijd licht is in de duisternis, past ook goed bij Kerst." Lucia Sarkisian van de Kerst Zwartschool schreef 'Mijn super drukke Kerst met mijn familie'. De jury zegt daarover: "Een leuk en persoonlijk verhaal dat voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. Kerst staat voor gezelligheid met de familie. Dat komt hier goed naar voren."

De afgelopen jaren was Ton Knevel binnen de projectgroep Kerst Inn de eerstverantwoordelijke voor de programmering onder het motto dat Ruurloërs musiceren en zingen voor en met Ruurloërs. Van hem werd afscheid genomen. Daarom werd ook een oproep gedaan aan mensen die het leuk vinden om mee te denken over het programma van de 39e Kerst-Inn. Ook dit jaar was de collecte bij de uitgang bestemd voor de kerstpakkettenactie en de Noodhulp door de kerken voor mensen in Berkelland die financieel erg krap zitten. Vorig jaar bracht de collecte 1000 euro op. Na afloop kon men op het Kerkplein genieten van warme chocolademelk.
Foto's en de kerstverhalen zijn te vinden op de site van de Kunstring.


www.kunstkringruurlo.nl

Het winnende verhaal ‘Hoera, het is weer Kerst!’ van Mirthe Bruil was met humor doorspekt. Foto: Jan Hendriksen.