De cross van dit jaar gaat over andere paden. Foto: PR vv DEO
De cross van dit jaar gaat over andere paden. Foto: PR vv DEO Foto:

Nieuw parcours crossloop DEO deels onverhard

BORCULO - De jaarlijkse DEO-crossloop vind op zaterdag 17 december plaats. Start en finish van de 36ste editie van de DEO-loop zijn bij het sportcomplex van voetbalvereniging DEO aan de Platvoetsdijk in Borculo.

Nieuw parcours
Dit jaar zijn het parcours en de afstanden gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. De DEO-loop is weer een echte crossloop met een uitdagend grotendeels onverhard parcours, slingerend over de bospaden en heidevelden in de Dijkhoek.

Speciaal voor kinderen is er de kidsrun van 1,5 km. Deze start om 13.00. De overige deelnemers kunnen kiezen uit 3 afstanden, namelijk 4,6, 9,1 en 12,7 km. De start van deze afstanden is om 13.30 uur. Start en finish van de DEO-loop zijn bij het sportcomplex van voetbalvereniging DEO. Er zijn faciliteiten aanwezig voor omkleden en douchen.

Online inschrijven
Net als voorgaande jaren kunnen deelnemers die niet in de rij willen staan voor de inschrijving zich vooraf inschrijven. Dit kan via de website van DEO, www.vvdeo.nl. Lopers kunnen hierdoor de DEO-loop tijdig in de agenda opnemen en zich met een paar clicks direct al opgeven. Naast inschrijving biedt de website ook na afloop informatie voor de lopers. Zo worden de uitslagen van alle afstanden kort na afloop op internet geplaatst. Daarnaast zullen ook weer veel 'actiefoto's' te vinden zijn op www.vvdeo.nl.

Automatische tijdsregistratie
Nieuw dit jaar is ook dat er een automatische tijdsregistratie is. Op de achterzijde van elk startnummer is een chip geïntegreerd welke bij start en finish met behulp van een detectiemat met antenne wordt uitgelezen. Vervolgens wordt dit automatisch omgezet in tijden. Met deze investering zijn tijden nog sneller beschikbaar.


Versterken door samenwerking

BERKELLAND - Het college heeft besloten aan alle verenigingen/stichtingen op het terrein van sport, cultuur en welzijn die na 1 juli 2016 hun (gedeeltelijke, specialistische) administratie aan de markt uitbesteden, een eenmalige aanjaagsubsidie te verlenen van 500 euro. Hiervoor wordt een subsidieregeling opgesteld. Na vaststelling van de subsidieregeling kunnen verenigingen en stichtingen de subsidie aanvragen. Het college wil hiervoor jaarlijks maximaal 25.000 euro beschikbaar stellen. Daarnaast wil het college de mogelijkheid onderzoeken om een verbindingsfunctionaris aan te stellen om de bestuurskracht van verenigingen/stichtingen op het terrein van sport, welzijn en cultuur te versterken en de samenwerking tussen de verenigingen/stichtingen te bevorderen.

Club Vooruit heeft per 1 oktober 2016 haar administratieve ondersteuning aan verenigingen en stichtingen op het terrein van sport, cultuur en welzijn moeten beëindigen. Daarom heeft de gemeenteraad in een motie het college gevraagd om met een voorstel te komen om (administratieve) ondersteuning voor de Berkellandse verenigingen en stichtingen te behouden.

De 13 verenigingen/stichtingen uit Berkelland, die gebruik maakten van Club Vooruit, zijn één op één uitgenodigd voor een gesprek. Doel van de gesprekken was om een beeld te krijgen waar de problemen van de verenigingen/instellingen nu daadwerkelijk liggen en aan welke verenigingsondersteuning behoefte is. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat verenigingen vaak moeite hebben met de uitvoering van de specialistische financiële taken, zoals salarisadministratie, btw-aangifte, jaarstukken en/of ledenadministratie. Daarnaast bestond er behoefte aan versterking van bestuurskracht. Vrijwilligers blijken vaak nog wel bereid om zich in te zetten voor kortdurende klussen, maar minder voor reguliere bestuursfuncties.Het college wil met zijn besluit om eenmalig 500 euro beschikbaar te stellen en door de mogelijkheden te onderzoeken voor de aanstelling van een verbindingsfunctionaris, de vrijwillige penningmeesters ontlasten. Met name bij uitbesteding van de jaarstukken kan de penningmeester worden gesteund in het afleggen van verantwoording aan het bestuur en eventueel de ledenvergadering.
Een andere vorm van verenigingsondersteuning is het bevorderen van de samenwerking van verenigingen/stichtingen onderling. Door slim samen te werken kan de bestuurskracht worden versterkt op het organisatorische, bestuurlijke en financiële vlak. Hierdoor kunnen vrijwilligers op een waardevolle en effectieve manier worden ingezet. De verbindingsfunctionaris kan hierin een ondersteunende rol vervullen.