Burgemeester Van Oostrum ontbijt op obs Noord. Foto: Susanne ten Have
Burgemeester Van Oostrum ontbijt op obs Noord. Foto: Susanne ten Have Foto:

Leerlingen ontbijten samen met Joost van Oostrum

Feestje voor 40 jaar obs Noord

Door Susanne ten Have

BORCULO – Burgemeester Joost van Oostrum brengt een bezoek aan de leerlingen van basisschool Noord in Borculo en schuift gezellig aan de ontbijttafel voor een broodje kaas in de week van het Nationale Schoolontbijt. De school aan de Heer Rudolfstraat viert ook nog eens een feestje, want zij bestaat 40 jaar. Voor de leerlingen van de school een mooie kans om de burgemeester eens stevig te ondervragen.

"Heeft u huisdieren?", vraagt een leerling uit groep zeven. "Ja drie katten en een haan, die heet Nico", antwoord de burgemeester. "En wat is het minst leuk aan burgemeester zijn?", vraagt een klasgenootje. "Dat ik er soms midden in de nacht eruit moet. Helaas gebeurt dat weleens en dan moet ik er als burgemeester wel bij zijn".
De acht-jarige Halima uit groep vijf kan het bezoek van de burgemeester wel waarderen. "Leuk dat hij eens een keertje bij ons komt kijken", zegt ze. De school is in een feeststemming, maar niet zoals gewoonlijk bij feestjes en partijtjes gaan er taart en andere zoetigheden rond. De kinderen uit alle groepen eten vandaag extra gezond, want het is de week van het Nationale Schoolontbijt. Een initiatief om kinderen en ouders meer bewustzijn over gezonde en goede voeding bij te brengen.
Appels, plakjes komkommer, bruine bolletjes, melk , smeerkaas en hagelslag staan er op de tafels van de basisschool. Volgens de normen van het Voedingscentrum is dat een voorbeeld van een gezond ontbijt. Volgens de cijfers gaan er nog steeds kinderen zonder ontbijt naar school. Volgens juf Monique Peddemos komen de kinderen wel met een gevulde maag op school. "In de lunchboxen kom je wel van alles tegen zoals toetjes of tomaatjes. Bij ons op school is in ieder geval de afspraak dat de kinderen geen snoep meenemen naar school", legt Peddemos uit.
Landelijk en regionaal gezien doen de Berkellandse kinderen het best goed. 98 procent gaat met een volle maag naar school. 57 procent eet dagelijks fruit en 47 procent eet dagelijks groente. Ter vergelijking, in Noord- en Oost Gelderland eet dagelijks 39 procent groente. Ook blijkt uit de cijfers dat hoe rijker de ouders zijn, hoe vaker de kinderen dagelijks ontbijten en eten ze vaker dagelijks groente en fruit.