RTV Dorpstoneel in betere tijden, met het blijspel 'De Linker en de Rechter'. Foto: PR
RTV Dorpstoneel in betere tijden, met het blijspel 'De Linker en de Rechter'. Foto: PR

Na bijna 88 jaar valt het doek voor RTV Dorpstoneel

Ruurlo – De opheffing kwam niet als een totale verrassing. Het potentieel aan spelers waaruit men kon putten werd jaarlijks minder (7), het aantal voorstellingen beperkte de laatste jaren zich welgeteld tot één avond en de publieke belangstelling daarvoor was tevens gering. Na 88 jaar is het doek gevallen voor de oudste toneelvereniging die Ruurlo rijk was: de Ruurlose Toneelvereniging (RTV) Dorpstoneel.

Door Jan Hendriksen

RTV Dorpstoneel is inmiddels de vierde toneelvereniging die in de afgelopen twintig jaar haar loodje legt in Ruurlo. Ontspanning Door Inspanning (ODI), Kunst na Arbeid en de Kerst Zwart gingen 't Dorpstoneel voor. Ondanks dat telt Ruurlo nog vier toneelverenigingen(groepen): Steeds Beter (Bruils Toneel), Tot Nut en Genoegen (Brooks Toneel), Irene (Heurne/Mariënvelde) en Veldhoek. Verengingen die allemaal hun oorsprong en roots in het buitengebied van Ruurlo hebben liggen. Enkele van deze verenigingen kampen soms ook met een 'onderbezetting'. Zo speelt Brooks Toneel dit winterseizoen ook niet omdat men een onvoldoende 'mannelijke bezetting' heeft. Irene liet enkele jaren geleden ook een jaartje verstek gaan en speelde afgelopen winterseizoen niet wegens 'familieomstandigheden' maar speelt komend voorjaar wel weer.

RTV Dorpstoneel speelde jaren, en elk jaar weer, met veel plezier haar uitvoering. Niet in het dialect zoals de andere verenigingen veelal doen, maar in het Nederlands. En daarmee onderscheidde de vereniging zich nadrukkelijk van de andere verenigingen. Helaas kampte de vereniging al jaren met een laag bezoekersaantal tijdens haar uitvoeringen. De laatste jaren was er een voorstelling. Ook het aantal leden (13) nam af en de zoektocht naar nieuwe spelers heeft de vereniging de afgelopen jaren geen voordeel gebracht.

Helaas
"Ondanks het plezier dat wij binnen onze vereniging altijd hebben gehad moeten wij ook reëel naar de toekomst kijken. Door de afname van het leden aantal was het elk jaar weer moeilijk een leuk (te bezetten) toneelstuk te vinden om op te kunnen voeren. Mede door de afname en de lage bezoekersaantallen de afgelopen jaren liepen we ook inkomsten mis. Helaas, er moest geld bij. Dit kun je als vereniging niet blijven volhouden. We hebben alle mogelijke opties besproken en bekeken hoe we samen de toekomst in zouden kunnen gaan. Dit heeft helaas geen oplossingen geboden. Daarom hebben wij op een extra ingelaste ledenvergadering met pijn in ons hart het besluit moeten nemen om de vereniging na bijna 88 jaar op te heffen. Enkele leden zullen zeker op zoek gaan naar een nieuwe toneel uitdaging", aldus voorzitster Suzanne Mulling.

Bedanken
RTV Dorpstoneel heeft naast toneelspelen en alles wat daar bij komt kijken, lief en leed met elkaar gedeeld en willen de opheffing dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zij zullen met de huidige leden de gezamenlijke verenigingsjaren passend afsluiten. Via deze weg wil RTV Dorpstoneel de bezoekers bedanken voor de komst naar de uitvoeringen in al die jaren en wil men De Keizerskroon en de De Luifel bedanken voor hun jarenlange gastvrijheid.