Sint Maarten met zijn knecht. Foto: PR
Sint Maarten met zijn knecht. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Verhaal Sint Maarten spreekt nog altijd tot de verbeelding

Ruurlo – De Sint Willibrorduskerk stroomde vrijdagavond 11 november vol met ruim zestig kinderen vergezeld van hun ouders en opa's en oma's. Binnen klonk gezellige muziek van gitaar en klarinet. De kinderen zongen de bekende Sint Maartenliedjes en er werd ademloos geluisterd naar het verhaal van een Romeinse soldaat die een bedelaar die zonder jas en schoenen rilde van de kou de helft van zijn mantel gaf. Daarna gaf hij hem wat geld om eten te kopen.

's Nachts kreeg Sint Maarten een droom. Hij zag Jezus aan het kruis hangen. Maar wat gek was, het was net of hij de bedelaar zag.
Intussen was Sint Maarten met twee soldaten de kerk binnengekomen en hij nodigde alle kinderen uit om met hem mee te gaan.
Zijn paard en knecht stonden buiten te wachten. En zo vertrok een grote stoet kinderen met zelfgemaakte lampions, zingend en muziek makend achter Sint Maarten aan. De stoet liep ook langs woonzorgcentrum De Bundeling om de ouderen de kans te geven de stoet te bewonderen.

Aangekomen op het Kerkplein zag men een bedelaar liggen. Sint Maarten sneed z'n mantel in tweeën en gaf het met wat geld aan de bedelaar. En op dat moment zag men de spotlights gericht op een Jezus-figuur die op een balkon aan de overkant van het Kerkplein verscheen en de woorden sprak: "Sint Maarten, ik ben de bedelaar. Alles wat je voor de armen doet, doe je dat voor mij."

Goed voorbeeld
Het was weer een prachtig evenement. Kinderen werden in de Dorpskerk getrakteerd op warme chocolademelk met een koekje. De vrijwilligers hopen dat volgend jaar Sint Maarten weer langs komt in Ruurlo. Men kan het verhaal dan nog meer inhoud gaan geven door kinderen ook iets van henzelf mee te laten brengen voor minder bedeelde kinderen in Ruurlo. Want een goed voorbeeld moet gevolgd worden.