De jubilarissen Annie Spekschoor, Fien Bunte, Trees Kasteel en Marietje Assinck (vlnr). Foto: Jan Hendriksen
De jubilarissen Annie Spekschoor, Fien Bunte, Trees Kasteel en Marietje Assinck (vlnr). Foto: Jan Hendriksen

Jubileum koorleden H. Willibrord in kerk

Ruurlo – Maar liefst vier vrouwelijke koorleden van het Gemengd Koor van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap H. Willibrord worden zondagmorgen 20 november (9.30 uur) in de Sint Willibrorduskerk tijdens een feestelijke viering van het Sint Cecilia feest door pastoor Scheve van de regionale HH. Twaalf Apostelen parochie gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap. Annie Spekschoor-Kasteel (80) spant met haar vijftigjarig lidmaatschap de kroon. Trees Kasteel-Nijhuis (84) en Marietje Assinck-Hulshof (86) zijn veertig jaar lid en Fien Bunte-Severt (69) is 25 jaar koorlid.

Door Jan Hendriksen

Speciaal voor het interview zijn de vier jubilerende Ruurlose vrouwen op deze donderdagavond in hun kleurige koorkleding naar de Sint Willibrorduskerk gekomen waar het koor wekelijks repeteert. "Donderdagavond is onze repetitieavond. En dat is een vaste waarde. Daar komt niemand tussen", zo verklaart Annie Spekschoor-Kasteel die vanaf de oprichting in 1966 lid is. Ze was een van de eerste vrouwen die lid werd. Aanvankelijk als aspirant-lid. Maar niet veel later als volwaardig lid met dezelfde rechten en plichten als de mannen. Want na het tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) onder Paus Joannes XX111 veranderde er veel binnen de katholieke kerk. Een andere altaaropstelling, de communiebanken verdwenen en er mocht meer in de volkstaal gebeden en gezongen worden waaraan ook vrouwen mochten deelnemen. Daarom traden in 1966 dan ook de eerste vrouwen toe tot het koor. "Tot dan toe was het uitsluitend een mannenaangelegenheid", herinnert de gouden jubilaris. Werd aanvankelijk nog gezongen vanaf het koor hoog achter in de Sint Willibrorduskerk. "Na de veranderingen van het priesterkoor onder pastoor Beckers (1969-1977) gebeurde dat vanaf het priesterkoor voor in de kerk. "En dat is een veel betere plek. Zo heb je veel meer binding met de kerkgangers. En ook omgekeerd. De parochianen kunnen ons zien zingen. We moeten er dan ook niet aan denken dat we terug moeten naar het koor hoog achter in de kerk zoals dat aartsbisschop van Utrecht kardinaal Wim Eijk weer heeft voorgesteld. Fysiek gaat dat ook niet meer. We zijn stuk voor stuk op leeftijd. We vergrijzen. Zolang onze gezondheid dat toelaat blijven we actief. We zouden graag zien dat er wat jongere parochianen lid zouden worden. Maar dat is een illusie. De instroom is minimaal. En dat is best wel jammer en zorgelijk voor het voorbestaan van het koor in de toekomst", zo zeggen Trees Kasteel en Marietje Assinck die tot oudste koorleden behoren van het 24 leden tellende koor.

Herinneringen
Het viertal bewaart mooie herinneringen aan de trouwplechtigheden waaraan men vroeger regelmatig medewerking verleende. "Naast de kerkelijke inzegening hebben we ook vaak op het gemeentehuis gezongen bij menig huwelijkspaar. Maar dat zijn nu uitzonderingen. Evenals de medewerking aan rouwdiensten", zegt Fien Bunte. Het viertal heeft zelf een aantal liederen mogen 'uitzoeken' dat men zondag in de feestelijke dienst onder leiding van dirigent Frans Oesterholt uit Groenlo en organist Wil Kok uit Borculo gaat zingen. "We kijken dan ook uit naar de dienst", zo besluit Annie Spekschoor het gesprek.

Tijdens deze bijzondere viering brengt het koor onder meer De Kleine Barok-Mis van C. van Haperen, het Ave Maria van Arcadelt en 'Ich bete an die Macht der Liebe' van D. Bort- nianski en het 'Panis Angelicus' van Cesar Franck ten gehore. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie de jubilarissen te feliciteren.