Leerlingen maken en beheren de webshop. Foto: PR
Leerlingen maken en beheren de webshop. Foto: PR Foto:

Leerlingen 3 vmbo starten eigen webwinkel

BORCULO - De schoolwebwinkel www.staringshop.nl online gaat op 14 november online. Deze webshop is door leerlingen uit 3 vmbo (locatie Herenlaan Borculo) zelf ingericht. Ook het beheren van de online winkel gaat het webshopteam zelf doen. Aan de webshop is jaarlijks een goed doel gekoppeld; voor dit schooljaar is gekozen voor het project 'Jongerenmaatjes' van Humanitas.

De klas heeft een half jaar aan de webshop gewerkt. De producten die online verkocht worden zijn afkomstig van Dokado en Moba-beauty, twee lokale bedrijven die onderwijs en ondernemerschap willen ondersteunen en stimuleren.

Keuzevak 'Webshop'
Vorig schooljaar introduceerde het Staring College het keuzevak Webshop. "We wilden dit vak aanbieden omdat de wereld van online winkelen enorm groeit. In dit kader hebben we bewust gekozen voor een combinatie van theorie en praktijk. Het project 'De Schoolwebwinkel' heeft een praktische insteek met als resultaat een eigen webshop voor de school", zegt afdelingsleider Rutger Ravenshorst van de locatie Herenlaan van het Staring College in Borculo. "Het geeft de leerlingen een betere aansluiting tussen hetgeen ze leren en hetgeen ze als vervolgopleiding dan wel beroep kunnen gaan doen", aldus Rutger Ravenshort.
De helft van de winst gaat naar een goed doel. Dit schooljaar is dat 'Jongerenmaatjes' van Humanitas. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar die een ondersteuningsvraag hebben, krijgen een maatje die hen steun en aandacht geeft. De maatjes helpen jongeren die vragen hebben op het gebied van school, werk of vrije tijd. Dit kunnen jongeren zijn die een link met jeugdzorg hebben (gehad), maar ook jonge nieuwkomers of jonge moeders.

Webshopteam
De klas vormt zelf het webshopteam. Dit team heeft een directeur, webmaster, tekstschrijver, fotograaf, online-marketeer, inkopers en alle teamleden zijn straks logistiek-medewerkers bij het verwerken van bestellingen.
Doordat leerlingen samen de webshop maken en beheren, wordt hun ervaring gekoppeld aan de praktijk. In deze lesuren leren de jongeren vaardigheden die ze in andere lessen niet leren. Aan het eind van een half jaar 'Webshop' is er extra aandacht voor mediawijsheid, omgaan met geld en programmeren. Vanaf januari 2017 neemt een andere derde klas de regie van de webwinkel over.
De webshop is gebouwd met hulp en advies van Jolanda Luimes uit Geesteren die het leerproject 'De SchoolWebwinkel' heeft ontwikkeld.


www.staringshop.nl