Het geslachte varken werd aan de ladder gehangen. Foto: PR
Het geslachte varken werd aan de ladder gehangen. Foto: PR Foto:

Vetpriezen in de Oale Schole

NOORDIJK - Ten tijde dat er nog volop huisslachting plaatsvond was het gebruikelijk dat de naobers (buren) op slachtvisite kwamen, het zogenaamde vetpriezen. Het geslachte varken dat op de ladder hing werd dan door de buren geprezen: "Nôh, nôh, wat een bes varken heb ieleu daor hang'n." Het spek moest 'steentjesdik' zijn. "Hoo vetter, hoo better". Daarop werd dan een borrel gedronken met iets van het geslachtte beest erbij.

De historische vereniging Oud Noordijk wil dit oude gebruik weer even doen herleven, dus zal op 21 november het hele slachtgebeuren in geuren en kleuren te zien zijn. Het varken hangt op de ladder en hierbij wordt deskundige anatomische les gegeven. Ook het 'afsnieden', het 'metsnieden' en worst maken wordt gedemonstreerd. Locatie: in en om de Oale Schole, Schoolweg 11 in Noordijk, tussen 10.00 en 16.00 uur.

Als welkomsthapje wordt de bezoeker op 'schraömkes' (kaantjes), baklever en bakbloedworst getrakteerd. Nostalgie viert hoogtij in en rondom de Oale Schole.

Als randactiviteit zijn er demonstraties van oude ambachten als zuurkool snijden, smidswerk, midwinterhoorns, spoormandjes, forel rokerij, ganzen hoeden, Grolsche wanten breien, knieperkes bakken en nog veel meer. Er is live harmonica muziek. Als extra attractie is er een Preuverieje van groente en aardappelen uit het Oale Höfke. In het Oale Höfke ( onderdeel van Oud Noordijk) worden (biologisch) 'vergeten' groente en kruiden verbouwd. De groenten worden in een modern jasje gestoken. Allerlei gerechten worden ter plekke gemaakt.

Tegelijkertijd is er een creatieve markt in het Haarhoes (naast de Oale Schole). In tegenstelling tot de oude ambachten rondom het vetpriezen, komen hier de moderne technieken aan bod, zoals het maken van poppenkleertjes, groendecoraties, zijden sjaals, sieraden van glas, schilderijen, goendecoraties, houten speelgoed, schorten, kussens, hout braden, wilgentenen vlechten, gebreide sjaals, gehaakte poncho's.

Meer informatie is te verkrijgen bij: Joh. Reurink, tel. 0545291832.


www.oudnoordijk.nl


Soepactie Sportclub Haarlo

HAARLO - De leden van Sportclub Haarlo gaan vanaf woensdag 16 november tot en met zaterdag 19 november in de gemeente Berkelland langs de deur met goed gevulde erwtensoep en goulashsoep.

In samenwerking met Keurslager Boenders uit Eibergen staan zij garant voor soep van hoogwaardige kwaliteit met verse ingrediënten. De soep wordt deze week vers gemaakt en ingevroren.

De soep is ook te bestellen via mail: info@sphaarlo.nl en de soep wordt dan uiterlijk zaterdag aan huis bezorgd. De soep kost € 5 per bak en de opbrengst komt ten goede aan de aanschaf en het onderhoud van een Automatische Externe Defibrillator (AED) voor Sportpark De Berkel.


Dames maken worst. Foto: PR