In de werkplaats van het garagebedrijf gingen de Ruurlose ondernemers met elkaar  in gesprek. Foto: Richard Stegers
In de werkplaats van het garagebedrijf gingen de Ruurlose ondernemers met elkaar in gesprek. Foto: Richard Stegers Foto:

Pilot bedrijvenpark Ruurlo krijgt navolging

Duurzaam en innovatief ondernemen gestimuleerd

RUURLO - Er bestaat in deze regio grote belangstelling om serieus aan de slag te gaan met duurzaam en innovatief ondernemen. Dat bleek afgelopen woensdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst over het onderwerp bij Harrie Arendsen Volvo in Ruurlo."'Niet afwachten, maar gewoon doen. Het loont", zo verwoordde een deelnemer aan de Ruurlose pilot het algemene gevoel.

Door Richard Stegers

Het terugdringen van het energieverbruik in combinatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen en een toekomstbestendig verdienmodel. Dat vormde de leidraad van de pilot 'duurzaam, innovatief en zelfvoorzienend bedrijvenpark Ruurlo'. Daarmee is het goede voorbeeld afgegeven, zo waren de aanwezigen het eens. Het project krijgt dan ook navolging in de rest van de gemeente Berkelland en wordt waarschijnlijk zelfs uitgerold in de hele Achterhoek. De wethouders Han Boer en Joke Pot van Berkelland waren vorige week aanwezig toen de pilot door de betrokken partijen en de deelnemers werd geëvalueerd. "Doel van de gemeente is om in 2030 energieneutraal te zijn", liet Joke Pot weten. "Als tussenstap moet in 2019 een derde deel daarvan gehaald zijn. Dat is een ambitieus streven, maar we gaan er voor." De wethouder hecht grote waarde aan initiatieven zoals de pilot op het bedrijvenpark Ruurlo. Het dient volgens haar als voorbeeld voor anderen. "Daarom maken we ook voor de andere kernen in Berkelland geld vrij om subsidie te geven op het uitvoeren van de scans, zoals ook in Ruurlo het geval was. Op die manier willen we het stimuleren." Dat laatste gebeurt ook door duurzaamheidsleningen onder de vlag van SVN te verstrekken tegen een lage rente. Joke Pot merkt dat er vanuit de hele Achterhoek met een jaloerse blik wordt gekeken naar Berkelland. "De aanpak hier wordt met brede belangstelling gevolgd. Het wordt op de verschillende burelen al wel het Berkellands model genoemd." Ook andere Achterhoekse gemeenten zijn van plan het op te pakken in SIKA-verband (Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek). Wethouder Pot is niet alleen trots op de individuele resultaten in Ruurlo, maar vooral ook op samenwerking. "Dat is het uitgangspunt en heeft nog veel meer effect." Haar collega wethouder Han Boer haalde het economische belang aan. "Je kunt niet meer ondernemen zonder duurzaamheid. Daar ben ik van overtuigd."
De pilot in Ruurlo is een initiatief, Industriële Kring Berkelland (IKB), Belangenvereniging Bedrijvenpark Ruurlo (BvBRR), gemeente Berkelland en de provincie Gelderland met ondersteuning van Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV), dat inmiddels is uitgegroeid tot een Kenniscentrum voor innovatief, duurzaam ondernemen. In totaal deden er 33 bedrijven aan mee. Belangrijk onderdeel van het project was een DOE-scan, een handig hulpmiddel om in kaart te brengen wat er op het gebied van duurzaam ondernemen bereikt kan worden en op welke manier dat het beste kan gebeuren. Uit de scans kwam naar voren dat er nog tal van mogelijkheden zijn. Er liggen kansen op het gebied van energiebesparing, maar zeker ook door duurzaamheid in te zetten als marketingtool. Dat geldt niet alleen voor de individuele ondernemers. Het bedrijvenpark als geheel kan er zijn voordeel mee doen. De bijeenkomst in Ruurlo trok in totaal ruim zestig ondernemers. De deelnemers aan de pilot in Ruurlo waren van de partij om verder te praten over duurzaamheid, dat gebeurde in groepjes in de werkplaats van het garagebedrijf. Het vervangen van verlichting door led, het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch transport, isolatiemaatregelen, het optimaal inregelen van klimaat- en perslucht systemen en het benutten van windenergie werden onder andere aangedragen als duurzame oplossingen.

In de showroom werden ondernemers uit de andere plaatsen in Berkelland geïnformeerd over de te volgen aanpak in Neede, Eibergen en Borculo. Op 15 december komt er een vervolgoverleg met de Berkellandse ondernemers waar verdere afspraken worden gemaakt.

Wethouders Joke Pot en Han Boer worden tijdens de bijeenkomst in Ruurlo in de showroom van Arendsen aan de tand gevoeld door gespreksleider Jan Straatman (rechts) van ADV. Foto: Richard Stegers