In zes verschillende klassen kwamen de micropullers in de baan. Foto: Jan Hendriksen
In zes verschillende klassen kwamen de micropullers in de baan. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Klein Braskamp tweede in strijd om Europese titel

BARCHEM – Het snerpende geluid van de machines is van ver te horen. Commentator Paul Zoerink is als een heuse 'cowboy' gekleed. En er hing een iets wat blauwe walm van methanol en olie in de hal. Waar normaliter paarden en pony's hun dressuurrondjes rijden en over hindernissen springen vonden zaterdag de micropulling wedstrijden plaats. En niet zomaar een wedstrijd. Nee, het Europees kampioenschap. Het werd in Paardencentrum Caroline echter een strijd tussen Nederlandse en Duitse deelnemers.

Door Jan Hendriksen

Bij micropulling gaat het erom met een puller waarachter een sleepwagen (afremmende aanhanger) zit een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Er wordt in zes klassen gereden en de apparaten worden radiografisch bestuurd.

Wander Vreemann (22) uit Neede werd met zijn El Diablo in de 3.5 kilogram Vrije klasse zesde met in de voorronde een fullpull (15.00 meter). In de finale toen de sleepwagen wat zwaarder was afgesteld reikte Vremann tot een afstand van 8.12 meter.
Dylan Klein Braskamp (17) uit Borculo werd in die zelfde klasse zevende. In de voorronde finishte Dylan met een fullpull maar in de finale belande hij met zijn micropuller buiten de baan (BB). Klein Braskamp deed het in de Two Wheel Drive (auto)klasse met zijn Rapido Vespa veel beter. In deze klasse werd hij tweede door een fullpull (voorronde) en in de finale tot een afstand van 7.46 meter te komen.

In totaal namen 67 micropullers verdeeld over zes klassen deel aan het kampioenschap. De publieke belangstelling viel medeorganisator Paul Zoerink wat tegen. "De toegang was gratis. We hebben het aantal bezoekers niet geteld. Maar ik had persoonlijk een wat grote toestroom verwacht." Het EK was overigens vrijwel alleen een duel tussen Nederlandse en Duitse deelnemers. Het was de tweede keer dat het EK micropulling in Barchem werd gehouden. Dat gebeurde ook al in 2007.