Heeft de fiets een degelijke verlichting en reflecterende banden? Foto: Jan Hendriksen.
Heeft de fiets een degelijke verlichting en reflecterende banden? Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Goede fiets vergroot veiligheid

Ruurlo – Trots toonde een leerling uit groep acht van basisschool De Driesprong haar controlerapport en de 'Oké sticker' die ze op haar fiets mocht plakken. 's Morgens is het later licht en 's avonds is he teerder donker. Ook in het donker moeten de kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Mede daarom hield Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland in samenwerking met de Fietsersbond Berkelland en Politie Berkelland vorige week een fietscontrole op de vier Ruurlose basisscholen: WonderWijs, Willibrordus, Kerst Zwart en De Driesprong.

Door Jan Hendriksen

Het doel van de controle is om de kinderen bewust te maken dat het rijden op een goede fiets de veiligheid vergroot. Ook wordt de staat van onderhoud van de fietsen gecontroleerd.
Vorige week donderdagmorgen werden als laatste de ruim zestig fietsen van de leerlingen van basisschool De Driesprong aan een inspectie onderworpen. In ramptempo controleerden Pim Nobel, Henk Weustenenk, Arno van Zaanen, Peter Steinbach en Gerrit Weijman de fietsen. Doet de bel het, zitten de handvatten vast, werken de remmen, heeft de fiets een degelijke verlichting en reflecterende banden of twee reflectoren in de spaken zitten? Allemaal zaken waar het vijftal een scherpe blik op wierp. Oud-rijwielhandelaar Bennie Fokkink was ook van de partij tijdens de controle. Hij herstelde kleine gebreken die direct konden worden verholpen. Van de in totaal 607 gecontroleerde fietsen werden er 64 afgekeurd.

Internet fietsen
Peter Gort van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland was blij dat men dit jaar weer meer fietsen heeft mogen controleren. Daarbij komt dat de kwaliteit van de getoonde fietsen beduidend beter was als afgelopen jaren. Gort: "Je ziet dat men aandacht besteedt aan verlichting en zichtbaarheid op de fiets. Dit jaar viel het ons wel op dat er veel fietsen waren zonder bel. Zorgelijk is wel dat er veel nieuwe goedkopere fietsen bij zijn, veelal via internet gekocht, waarbij de reflectie in de wielen ontbreekt of waar gewoon witte verf op de band zit, die niet reflecteert. In plaats van de reflecterende band op de band, moeten er dan twee reflectoren per wiel worden aangebracht. Echter deze ontbreken vaak, of er zit er maar één in. Als ouders/verzorgers een fiets kopen let dan op de zijreflectie op of in de wielen, deze is bijna net zo belangrijk als verlichting", geeft Gort als tip. Herkeuring van afgekeurde fietsen is woensdag 2 november van 14.00 tot 15.00 mogelijk bij het Politiebureau aan het Kerkplein in Ruurlo.

Cijfers
Willibrordus 22 afkeuringen; Kerst Zwart 31 afkeuringen; De Driesprong 1 afkeuring en WonderWijs 8 afkeuringen.