Het winnende team met een uitgelaten captain Frank Morsink. Foto: Netwerkneede
Het winnende team met een uitgelaten captain Frank Morsink. Foto: Netwerkneede Foto: Jan Hendriksen

Team Neede winnaar Kookbattle Berkelland 2016

Ruurlo – Het kookteam van Neede onder leiding van Frank Morsink van Frankie's Jungle Bistro heeft vrijdagavond 28 september de Kookbattle Berkelland 2016 gewonnen. Team Neede zorgde voor het hoofdgerecht dat uit boerenkool, een ezeltje (een stukje vlees van de achtervoet van een rund) en een zoete aardappel bestond. "Het was een collectieve teamprestatie", zo duidde een opgetogen Morsink na afloop het resultaat.

Door Jan Hendriksen

Een kleine tweehonderd gasten schoven aan voor de Kookbattle die in het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) centrum van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland aan de Spoorstraat in Ruurlo plaatsvond.

'Gerechten moeten ook een lust zijn voor het oog en de neus'

In het centrum was een pop-up keuken en een sfeervol pop-restaurant ingericht. Live muziek was er van de band More Music. De presentatie van de avond was in handen van Toine de Ruiter.
De kookbattle werd geopend door het Team Borculo onder leiding van captain Joanne Meulenveld van Grand Café De Gracht. De ingrediënten die zij moesten verwerken in het voorgerecht waren een kweepeer, Daalwieker jong belegen kaas en korstdeeg. Aan Team Ruurlo was na loting het tussengerecht toegekend. Onder leiding van captain Geert van Tuil (De Keizerskroon) moesten koolraap, scholfilet en zeekraal in het gerecht verwerkt worden. Het nagerecht van Team Eibergen onder leiding van captain Marloes van Nistelrooij van Koken met Marloes had kaki, speculaas kruiden en karnemelk in het toegekende nagerecht verwerkt dat heel origineel als een 'spiegelei' (Eibergen) werd gepresenteerd.

Vakjury
Naast het publiek –waarvan het resultaat voor voor vijftig procent meetelde in de eindbeoordeling - bestond de vakjury uit Mike Vrijdag, Michelinster kok van de Strand Lodge Winterswijk, Hein Bloemen, oud burgemeester van Berkelland en Frans Hammer, docent HBR (horeca, bakkerij en recreatie) aan het Staring College in Borculo. Naast natuurlijk de smaak werd er ook nadrukkelijk de presentatie en de originaliteit van de gerechten in de beoordeling van de vakjury meegenomen. "Naast de smaakpapillen moeten de gerechten ook een lust zijn voor het oog en de neus", zo liet Mike Vrijdag weten. "Team Neede voldeed het beste aan al die eisen en criteria."

Ingrediënten
De ingrediënten voor de smakelijke en creatieve hoogstandjes waren besteld bij lokale ondernemers uit de gemeente.

Vervolg
Stichting Het Lekkere Leven in Berkelland was organisator van de Kookbattle. Het smakelijke festijn werd georganiseerd ter promotie van culinair ondernemerschap in Berkelland. Naar verwachting komt er volgend jaar een vervolg op de tweede editie van kookbattle. De eerste vond vorig jaar in Neede plaats en werd door Kookteam Ruurlo gewonnen.


Het winnende gerecht van Team Neede. Foto: Netwerkneede.