Gerrit en Janna ter Haar samen met burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve van de gemeente Lochem bij de achterdeur van boerderij Horstman. Foto: Familie Ter Haar
Gerrit en Janna ter Haar samen met burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve van de gemeente Lochem bij de achterdeur van boerderij Horstman. Foto: Familie Ter Haar

Echtpaar (60) Ter Haar nog altijd actief op motor en harmonica

Barchem – Een zestigjarig echtpaar dat nog midden in het leven staat en zeer actief is. Gerrit rijdt motor en Janna speelt muzikaal op haar harmonica haar partijen nog steeds mee. Tijdens het bezoek vorige week van burgemeester Sebastiaan van 't Erve van gemeente Lochem aan het Barchemse diamanten echtpaar Gerrit (79) en Janna ter Haar -Kamperman (80) speelde Janna spontaan dan ook even een deuntje op haar favoriete instrument. Het ging Gerrit net iets te ver om de burgervader even op een duo-ritje op zijn oldtimer motor (BMW R73 750cc) door de buurt van de Bosheurne en Brouwershoek te trakteren.

Door Jan Hendriksen

Gerrit en Janna ter Haar waren 26 oktober zestig jaar getrouwd. De geboren en getogen Barchemers leerden elkaar goed kennen tijdens de periode dat beiden lid waren van de Christelijke Vrijzinnige Jongeren Vereniging in Barchem. Tijdens een van de reisjes van de vereniging sloeg de 'liefdesvonk' over. In de jeugdjaren volgde Gerrit de avondlandbouwschool in Ruurlo en Janna de nijverheidsschool in Lochem. Gerrit werkte buitenshuis bij kwekerij Beskers en loonbedrijf Wielheesen in Ruurlo. Janna stond in de winkel van de familie Wansink in Laren. Op 26 oktober trouwde het paar op het gemeentehuis van Laren. "Barchem maakte destijds deel uit van de gemeente Laren", zo verklaart Janna die zoals dat in die jaren gebruikelijk was op boerderij 'Horstman' van de familie Te Haar 'introuwde'. Het huwelijk werd in de Hervormde kerk van Barchem door dominee Onnis ingezegend. De bruiloft werd bij Hotel Meilink gevierd.

Paul de Leeuw
Naast de werkzaamheden op de boerderij was er ook ruimte voor andere activiteiten. Zo was Gerrit actief touwtrekker bij TTV Heure en werd zelfs al eens Europees kampioen. Janna was muzikaal creatief en actief. Nadat ze in Barchem aan de wieg van een huisvrouwenorkest stond was ze twaalf jaar dirigente van het Huisvrouwenorkest in Vorden. "Met als absoluut hoogtepunt een optreden in de televisieshow van Paul de Leeuw", zo verklaart Janna met enige trots. Een optreden waarin Janna de presentator de mond snoerde en bij Paul de Leeuw op zijn knieën belandde. Daarnaast was Janna actief voor de Bonte Avonden van de Buurtvereniging De Brouwershoek. Ze schreef teksten en regisseerde de avonden. Momenteel is ze nog actief lid van Harmonicaclub Ruurlo.

Oldtimer motor
Gerrit pakt als lid van de Harfsense oldtimer vereniging Motorclub Oost nog regelmatig één van zijn twee oldtimer motoren bij de horens voor een toertocht in de regio. "Ook spring ik nog af en toe bij op de boerderij van onze zoon en kleinzoon. Want dat was ooit mijn lust en leven." Gerrit en Janna hebben drie kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.


'Hier in de Achterhoek ken ik de buren'

Vervolg van voorpagina

Tijdens de benefietavond van Stichting Rita werden onderwerpen als 'sport' en 'muziek' door presentator Matthijs van Nieuwkerk en professor Erik Scherder besproken met de verschillende sporters en muzikanten. Scherder wist op een zeer humoristische wijze de mensen in te wijden in de geheimen van ons brein en de link te leggen tussen de verhalen van de sporters en muzikanten en de werking van het brein. Het werd een cabareteske voorstelling die het publiek diverse keren met applaus ondersteunde.

Matthijs van Nieuwkerk liet weten Rita van Wessel niet te kennen. "Ik woon sinds een aantal jaren voor een deel van mijn tijd tot alle tevredenheid in Almen. En wat me in de Achterhoek opvalt is de eensgezindheid en verbondenheid die de mensen met elkaar hebben. Hier kennen de mensen elkaar en weten welke buren er naast hen wonen. In Amsterdam heb ik daar absoluut geen notie van. Het heeft mijn leven 'verrijkt' en ik heb ondervonden wat het is om onderdeel uit te maken van een 'dorpsgemeenschap'. De familie Woudsma die buren zijn van de familie Van Wessel -en die ik af en toe tref bij Hotel Bakker in Vorden- vroegen mij om medewerking te willen verlenen voor deze Benefietavond. En daarop heb ik ja gezegd. Die verbondenheid en eensgezindheid heeft mij vanavond naar Borculo gebracht."
Voorzitter Marco Dijkman van Stichting Rita was zaterdagavond na afloop ook onder de indruk van deze speciale avond. "Het is fantastisch. Allemaal hartelijk dank voor de medewerking." Ook een zus van Rita bedankte de mensen voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. Er lijken mogelijkheden tot gedeeltelijk herstel van Rita. Die intensieve therapie kan ze alleen in de VS ondergaan en daarvoor is veel geld nodig.