De nieuwe 'Spinnenweb'-hindernis tijdens de cross.  Foto: Jan Hendriksen
De nieuwe 'Spinnenweb'-hindernis tijdens de cross. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Prachtige paardensport in schitterend herfstdecor

Barchem – Barchem stond afgelopen weekeinde volop in het teken van de eventingsport. Eventing is een samengestelde wedstrijd binnen de paardensport. Elke combinatie dient de onderdelen dressuur, springen en cross in die volgorde af te leggen. Een kleine honderd combinaties kwamen zaterdag op de terreinen rondom de Brinkerinkweg aan de start voor het Nederlands Kampioenschap Eventing voor pony's in de klasse L, M en Z. Evenzovele deelnemers gingen zaterdag en zondag van start in de open klassen B, L, M en Z voor paarden en pony's. Er waren diverse regionale successen te noteren.

Door Jan Hendriksen

Zo deed Yvette Nijhof van ponyclub De Pasruiters uit Neede zeer goede zaken in Barchem. Zij werd Nederlands kampioen in de klasse L categorie C en eerste met het Equipe springen. Dennis Nijhof van De Barchruiters uit Barchem en Gelders kampioen Eventing 2016 stond na de dressuur op de tweede plek. Hij was foutloos bij het springen maar had zaterdag helaas iets meer tijd nodig in de cross en eindigde zodoende niet op het podium. Nijhof werd uiteindelijk tiende. Nederlandse kampioenen bij de pony's in de klasse L categorie D/E werd Lois Joosse van ponyclub Avereest uit Balkburg. In de klasse M ging de overwinning naar Kristy Snepvangers van ponyclub Wouw Vooruit uit het Brabantse Moerstraten en in de klasse Z naar Colette Bruin van ponyclub Bussloo op nipte afstand gevolgd door de reserve kampioen en aanstormend talent Thierry van Reine uit Herveld.

Naast het NK voor pony's in de klassen L, M en Z vonden er afgelopen weekeinde ook diverse wedstrijden voor pony's en paarden in de open rubrieken plaats. Zo werd Henk Klein Braskamp uit Ruurlo, van de Hamelandse Ruiters (Geesteren) eerste in de klasse L bij de paarden. Liedewij Greben van LR De Bergruiters uit Barchem werd elfde in deze klasse.
Henriette Esselink van De Bergruiters werd zevende in de klasse B zonder dressuur en Gerdien Klein Brinke en Marjan Ruiterkamp van De Bergruiters werden respectievelijk vierde en zestiende. Henk Harkink van De Bergruiters reed met Evita Hit naar een tiende plek met 181 punten in de dressuur en met Bollisto naar de twaalfde plek met maar liefst 198,5 punten in de dressuur.

Harm Rexwinkel van De Pasruiters in Neede werd zesde in deze klasse. In de L klasse paarden ging de overwinning evenals bij Eventing Barchem 2015 naar Kim Kleine uit Vorden die lid is van Rijvereniging Ruurlo. In de rubriek Pony's klasse B eindigde Chantal Nijhof van PC De Pasruiters uit Neede op de derde plaats. Lotte Elferink van De Barchruiters eindigde op de tweede plaats met een miniem verschil op de nummer een bij de pony's categorie D/E.

Chinese deelname
De wedstrijden in Barchem kregen nog een internationaal tintje door de deelname van de vijf Chinese ruiters die in training zijn bij olympiër Tim Lips. Ze wisten een tweede en derde plaats in de wacht te slepen in de klasse L paarden.

Spinnenweb
Parcoursbouwer Hendrik Jan Arendsen Readt (48) uit Barchem is het grote creatieve brein achter de bijna dertig crosshindernissen die op de terreinen aan de Brinkerinkweg aan de voet van de Lochemseberg waren opgeworpen. En dat leverde spectaculaire springsport op. Een schitterende nieuwe hindernis was de 'Spinnenweb'. Lange tengels in de vorm van balken en touwen maakten de hindernis tot een bezienswaardigheid en een uitdaging voor deelnemers.