Sanne Stokkers (l) uit Ruurlo was de verhalenvertelster tijdens een van de toneelstukjes tijdens de Takkenweek.  Foto: Jan Hendriksen
Sanne Stokkers (l) uit Ruurlo was de verhalenvertelster tijdens een van de toneelstukjes tijdens de Takkenweek. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

'Takkenweek' met kunst, muziek en theater

RUURLO – "Je moet wel in de rol blijven." Vol overgave wordt er door de kinderen op deze donderdagmiddag onder leiding van beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij en theatermaker Susan Waanders nog druk gerepeteerd. Immers ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes komen vanavond naar het eindresultaat kijken en luisteren.

Door Jan Hendriksen

Vorige week, in de herfstvakantie, vermaakten dertien kinderen zich in en rond de blokhut van Scouting Ruurlo met de 'Takkenweek Achterhoek'. En jaarlijks project dat het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek heeft overgenomen van Cultuurmij Oost en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Na eerdere weken in Stokkum en Olburgen vond de Takkenweek Achterhoek dit jaar in Ruurlo plaats. Beide kunstenaars Mirjan Koldeweij en Susan Waanders gingen gedurende vier dagen met de dertien kinderen (9 tot 13 jaar) aan het werk in de vrije natuur. Op die manier hoopt het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek kinderen die normaal niet in contact komen met kunst en/of met de natuur een aantal nieuwe ervaringen op te laten doen. En dat deden ze door onder meer kunstwerkjes te maken, muziek en toneelspel. Lees verder op pagina 24


EK Micropulling in Barchem

Vervolg van voorpagina

De passie van Wander Vreemann voor micropulling heeft de student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) niet van een vreemde. Zijn vader Gert was ook al gefascineerd van deze 'sport' en was in 1991 mede oprichter van de NMPO. De puller 'El Diablo' is vernoemd naar het nummer van de bekende Amerikaanse band ZZ Top en betekent zoveel als 'de dondersteen''.

'Dikke' beurs geen garantie voor een zege'

Wander bouwde zijn micropuller bijna geheel eigenhandig. "En daar ligt ook de uitdaging voor mij", zo vertelt de Needenaar. Dylan Klein Braskamp uit Borculo neemt zaterdag samen met zijn oom Herman Meijer deel aan de wedstrijd. "Herman is mijn grote sponsor", zo verklaart Dylan die aan het Agrarische Opleiding Centrum in Doetinchem een loonwerkopleiding volgt. "Het leuke van deze modelsport is dat een 'dikke' beurs geen garantie biedt voor een zege", zo verklaart Herman Meijer. Wander Vreemann beaamd de woorden van Meijer. "Ook iemand met een kleiner budget kan zeer goed meekomen. Het komt op radiografische 'stuurmanskunst' aan. Factoren als de juiste motorafstelling, gewichtsverhouding, bandenspanning/profiel, wielspin en vermogen zijn belangrijk voor een goede afstand. Het ideale beeld is dat de voorwielen net los van de grond komen, voor de maximale gewichtsoverdracht op de achterwielen. Daarnaast moet er natuurlijk wel goed gestuurd worden anders word het niets .En dat vergt wel enige ervaring."

Nabouwen
De NMPO is ontstaan door tractorpulling fanaten die niet het geld hadden voor een grote puller en deze dus op schaal gingen nabouwen zoals Gert Vreemann. Herman Meijer: "Er is toen een vereniging opgericht om deze sleutelaars met dezelfde passie, het op schaal bouwen van tractorpullers, te verenigen en door heel het land demonstraties en wedstrijden te organiseren." De meeste van deze activiteiten vallen samen met grotere tractorpulling evenementen, modelbouwbeurzen, oldtimer bijeenkomsten en motorsport evenementen. In de eerste jaren van het bestaan waren de pullers van betrekkelijk eenvoudige opzet, luchtbanden, chassis van een aluminium plaat, motor, zendersetje en klaar was de 'puller'. Nu anno 2016 worden de pullers kleine hi-tech monsters, 3,5 tot 5,5 kg wegende pullers met soms wel meer dan twaalf PK aan boord, aangedreven door meerdere motoren en zelfs de straal- turbine wordt ingezet om de sleepwagen eens flink van katoen te geven.

Vaste speaker op de wedstrijden van de NMPO die het Europese kampioenschap voor de eerste maal organiseert, is Eefdenaar Paul Zoerink. Op de speciaal aangelegde wedstrijdbaan in het Barchemse paardencentrum Carolina zullen tientallen micropullers elkaar in drie klassen bestrijden: Two Wheel Drive, Modified en Super Stock. Hoewel op de sport op kleine schaal beoefend wordt, oogt het minstens zo spectaculair als de grote tractorpulling. De deelnemers hebben hun micromodellen vaak voorzien van de meest imposante namen. Het evenement begint zaterdag om 12.00 uur en is rond 18.00 uur afgelopen. De entree is gratis.