Boegsprietlopen zorgde voor spektakel. Foto Kyra Broshuis
Boegsprietlopen zorgde voor spektakel. Foto Kyra Broshuis Foto:

Borculo geniet van super Septemberfeest

BORCULO - De altijd actieve leden van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen uit Borculo hebben weer een huzarenstukje afgeleverd. Afgelopen week vierde heel Borculo feest. De organisatie biedt al jarenlang voor elk wat wils zodat jong en oud aan bod komen. "Het Septemberfeest is een overblijfsel uit de tijd dat Koninginnedag aan het eind van de zomer werd gevierd toen koningin Wilhelmina ons land nog regeerde", zo vertelt één van de organisatoren.

Door Kyra Broshuis

Middag voor senioren
Woensdag startte de dag met de viswedstrijd voor de jeugd, de marktspelen en het vogelschieten- en gooien voor de Borculo jeugd. 's Avonds was het de beurt aan Vrienden van Borculo live om hun optreden in de tent te verzorgen. Veel mensen genoten van de muziek en de stemming zat er goed in. Donderdag begon met een zeer geslaagde middag voor de senioren. Gezeten aan lange tafels genoten de wat oudere inwoners van Borculo van onder andere De Knollentrekkers en Jan Keizer & Annie Schilder. "Een absoluut schot in de roos van de organisatie. De reacties zijn lovend en deze middag is absoluut voor herhaling vatbaar", zo is de mening van de senioren.

Toon Baak heeft de mooiste tuin
's Avonds is de lichtroute en daarna de uitreiking van de prijzen. Bij de afdeling was het wederom Toon Baakman van de Grolse Steeg die de eerste prijs in de wacht sleepte. Bij de objecten mocht het AOC aan de Ruurloseweg zich de beste noemen. De tuin van de school was prachtig versierd onder het motto 'iedereen is uniek'. Bij de kleine straten ging de eerste prijs naar de Prins Hendrikstraat die maar liefst 108 punten kreeg van de jury. De Pokémons in de luchtballon van de Graaf van Zutphenstraat mocht de tweede prijs in ontvangst nemen. Bij de grote straten was de Slingestraat het mooist versierd met hun thema Halloween. De vrolijke Sunny Circles van de Burgemeester van Weliestraat werd tweede.

Geen vier keer
Op vrijdag was het bijzonder druk bij het boegsprietlopen, een uniek spel dat vorig jaar met glans werd gewonnen door llse Veltkamp. Zij maakte zich in 2015 onsterfelijk door vier keer over het water te lopen, een ongekende en ongeëvenaarde prestatie. Dit jaar lukte het haar helaas niet om haar titel te prolongeren. Het weer voor het boegsprietlopen was geweldig, een zonnetje en een goede temperatuur. De vele deelnemers hadden zichtbaar plezier bij de onvermijdelijke duik in het water.

Allegorische optocht
Na een aantal dagen gezellige muziek en volop sfeer op het feestterrein togen de Borculoers zaterdag naar de legendarische allegorische optocht. Bij de grote wagens was het bouwwerk van buurtvereniging Het Oosterveld goed voor de eerste prijs. De wagen Knuffelrock van Kris-Kras werd tweede. Bij de kleine wagens ging de hoogste eer naar buurt de Horst met Shrek, een tweede plek was er voor buurt Zuydtzicht met Burgt Zuydtzicht en de buurtvereniging Garversdijk werd derde met 'Welkom in het Amazone gebied'. De familie Tiedink deed goede zaak bij loopgroepen; Thess Tiedink werd eerste en Thom Tiedink tweede.

Borculo kan terugkijken op een prachtige feestweek. Ook de organisatie is zeer te spreken over deze editie. "We doen het allemaal samen en met heel veel plezier!" aldus een woordvoerder.


Kijk voor een sfeerimpressie op pagina 14

Boegsprietlopen. Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis