Leden van buurtvereniging 'Um de Grolseweg' onderhouden de rotonde aan de Groenloseweg -De Venterkanp- Joostenkamp.  Foto: Jan Hendriksen
Leden van buurtvereniging 'Um de Grolseweg' onderhouden de rotonde aan de Groenloseweg -De Venterkanp- Joostenkamp. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

'Um de Grolseweg' adopteert rotonde Groenloseweg

Ruurlo – Het was de buurtbewoners een doorn in het oog hoe de rotonde er soms bij lag en onderhouden werd. Dat kan én moet anders - en ook beter - was het credo. En zie: Buurtvereniging 'Um de Grolseweg' heeft de rotonde in de Groenloseweg ter hoogte van De Venterkamp en Joostenkamp sinds kort 'geadopteerd'.

Door Jan Hendriksen

"Met goedkeuring van de gemeente Berkelland hebben we de rotonde ingericht en verfraait met fleurige en kleurige planten en bollen. Het siert onze straat en buurt op. Wij nemen het onderhoud voor onze rekening", zo verklaart voorzitter Theo te Brake van de zeventig leden tellende buurtvereniging.
Inmiddels heeft zich spontaan een vrijwilligersgroep van buurtbewoners gevormd die wekelijks elkaar op woensdagmorgen op de rotonde treft. Gewapend met schoffels, harken en snoeischaren zijn zij (bijna) wekelijks aan de slag. het resultaat is een fleurige en kleurige rotonde met onder meer en flink aantal cannabollen.
"We gebruiken de cannabollen ook altijd als decoratie voor onze jaarlijkse straatversiering in het kader van de Septemberfeesten. We plaatsten die na afloop van de feesten al vele jaren altijd een aantal weken rondom de rotonde. Elk jaar hebben we het dubbele aantal bollen, hiermee hebben we al meerdere mensen blij kunnen maken. Maar nu staan ze in de rotonde", zo vertelt Jan Lievestro. Het was Lievestro die tijdens de jaarvergadering het idee opperde om de rotonde te adopteren.

Er werd met de gemeente Berkelland contact gezocht en een plan gedropt. Lievestro: "De gemeente stelde een aantal voorwaarden. We mochten geen reclame uitingen plaatsen. Ook moest we, als we, aan het werk zijn uit verkeersveiligheid zorgen voor pylonen waarmee we de rotonde afzetten. En men stelde voor om ook de andere vijf rotondes in Ruurlo te adopteren en te onderhouden. Maar dat zagen we niet zitten. Dit is een mooie suggestie voor andere buurtverenigingen uit Ruurlo." Ruurlo telt maar liefst zeven rotondes. Hampshire Hotel Avenarius adopteerde bijna tien jaar geleden al de rotonde voor hun ingang aan de Dorpsstraat.