De verschillende typetjes werden in de revue 'Heiderupsjes en vuurvliegjes' uitermate goed uitgebeeld . Foto's Jan Hendriksen
De verschillende typetjes werden in de revue 'Heiderupsjes en vuurvliegjes' uitermate goed uitgebeeld . Foto's Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Stralend en warm Barchems Feest

Barchem – Stralende gezichten. Warm zomerweer. Een fleurige en kleurige optocht en versierde straten. Een grote toeloop bij de volksspelen en een revue waarin sterk werd geacteerd. Kortom: Barchem vierde vorige week op uitbundige wijze haar jaarlijks Barchems Feest met dank aan de speciale commissie van vereniging Contact Barchem en dorpshuis 't Onderschoer. Om het behaaglijk te laten zijn in 't Ondeschoer werd het dak van het dorpshuis met water besproeid.

Door Jan Hendriksen

Nadat dit jaar het Barchems Feest met een kerkdienst werd geopend vond de muzikale opening dinsdagavond in het Zwiepse Broek plaats, waar de buurt iedereen gastvrij ontving. De vele aanwezigen genoten van de muziek van Crescendo. Woensdag kregen de senioren eerst een lekkere maaltijd aangeboden, waarna er werd genoten van de revue 'Heiderupsjes en vuurvliegjes', geschreven door Anneke Koeleman en Martin Marsman en onder algehele leiding van Hans Nieboer. De verschillende typetjes werden uitermate goed uitgespeeld. Met de zang, dans en muziek van de revueband was het een afwisselend programma. De revue werd donderdagavond nogmaals voor het voetlicht gebracht. Vrijdagmorgen was er een speciaal programma voor de kinderen op De Barchschole en 's middags ging de kermis open waar de kinderen met hun vrijkaartjes terecht konden. Er waren (disco)springkussens en zij konden zich laten schminken. 's Avonds werd de feestzaal van 't Onderschoer gevuld met feestgangers en kon er gedanst worden op de muziek van Duo Double XL.

Optocht
Zaterdag showden elf wagens en drie loopgroepen de toeschouwers tijdens de optocht dat Barchem veel talenten heeft.

103 kinderen en 76 volwassenen trokken op wagens of lopend door de zonnige straten van Barchem. De buurt Zuydtzicht won de juryprijs met de wagen 'Burght Zuydtzicht en de loopgroep Lego Friends, met hun levende uitbeelding van Lego, kreeg de hoogste score van de jury in de categorie loopgroepen. De aanmoedigingsprijs ging naar de Brugpiepers. Een groep schoolverlaters die deze naam op verschillende manieren lieten zien. De publieksprijs ging naar de 'Struisvogelrace' van de Schoneveldsdijk.

Koningspaar
Zaterdagmiddag vonden de volksspelen op het Dorpsplein plaats. Bij de vrouwen kwam de houten vogel bij het vogelschieten het eerst beneden. Ilona Vruggink werd tot nieuwe schutterskoningin uitgeroepen. Dat zij een goede schutter is blijkt wel uit het feit dat zij ook in 2010 de schutterskoningin was. Daarna ging de vogel bij de jeugd naar beneden. De laatste resten werden door Rens Kok naar beneden geschoten en hij werd schuttersprins 2016. Tenslotte lukte het ook bij de mannen de vogel naar beneden te halen. Johan Stokkink werd tot schutterskoning uitgeroepen. Intussen stond de band 'Anders is het niet' op het podium. Na de eerste muzikale set werden het schutterspaar en de jeugdprins gehuldigd.

De buurt Zuydtzicht won de juryprijs met de wagen ‘Burght Zuydtzicht.
Het nieuwe koningspaar en de jeugdprins. Ilona Vruggink, Johan Stokkink en Rens Kok.