Annelies Bouwmeester (rechts) van het Taartenparadijs en voorzitter Esther Tortolero van de Stichting Reurlse Pompdagen bij de Ruurlose dorpspomp met een zelfgebakken taart. Foto Jan Hendriksen.
Annelies Bouwmeester (rechts) van het Taartenparadijs en voorzitter Esther Tortolero van de Stichting Reurlse Pompdagen bij de Ruurlose dorpspomp met een zelfgebakken taart. Foto Jan Hendriksen.

Heel Reurle Bakt! tijdens Pompdagen

RUURLO - Als heel Holland bakt, kan Ruurlo natuurlijk niet achterblijven. Op de laatste dag van de Reurlse Pompdagen, zondag 14 augustus, houdt de Stichting Reurlse Pompdagen dan ook 'Heel Reurle Bakt! & Heel Jong Reurle Bakt!'.

Door Jan Hendriksen

'Heel Reurle Bakt! & Heel Jong Reurle Bakt!' wordt in drie categorieën opgedeeld:
• Leeftijd 4 tot en met 8 jaar: 'Heel Jong Reurle bakt' de mooist versierde cupcake.
• Leeftijd 9 tot en met 13 jaar: 'Heel Jong Reurle bakt' de lekkerste én mooiste cupcake.
• Leeftijd 13 jaar en ouder: 'Heel Reurle bakt' een open vruchtentaart.

Per categorie kunnen tien amateurbakkers deelnemen. Inschrijven voor deze wedstrijd moet persoonlijk bij Koffie en Theehuys Tasttoe aan de Dorpsstraat 78 in Ruurlo. Daar krijgt men dan de spelregels. Het gebak moet thuis gemaakt worden en op zondag 14 augustus om 9.00 uur op het Kerkplein worden gepresenteerd aan de jury van 'Heel Reurle Bakt!' bestaande uit Corien Gerritsen, eigenaar van Koffie & Theehuys Tasttoe, Annelies Bouwmeester, eigenaar van het Taartenparadijs en Esther Tortolero, voorzitter van het bestuur van Stichting Reurlse Pompdagen. Tussen 9.30 uur en 11.00 uur wordt het gebak beoordeeld. Om 11.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt. Na de wedstrijd wordt het gebak verkocht aan de bezoekers van de Oecumenische Tentdienst die 's morgens op het Kerkplein plaatsvindt. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Oost Achterhoek.

Wat moet men doen?
'Heel Jong Reurle Bakt!': Je bakt thuis minstens acht ronde cupcakes (dan kunnen er twee mislukken), standaardmaat vijf centimeter doorsnede en je versiert deze cupcakes. Je mag zelf bedenken welke versieringen je gebruikt, als het maar eetbaar is. Je mag alleen geen slagroom gebruiken om te versieren. Je brengt de zes mooiste cupcakes naar het Kerkplein.

Leeftijd 4 t/m 8 jaar: De jury beoordeelt of de cupcakes lekker smaken en mooi versierd zijn. Leeftijd 9 t/m 13 jaar: De jury beoordeelt de cupcakes op vorm, smaak, techniek, structuur, presentatie en creativiteit. De beste cupcakebakkers krijgen als prijs een workshop cupcakes bakken en versieren, aangeboden door het Taartenparadijs. En voor de verliezers is er een mooie troostprijs aangeboden door Tasttoe.

'Heel Reurle Bakt!': Je bakt thuis een open vruchtentaart: rond (26 centimeter), vierkant (24x24 centimeter) of rechthoekig (20x 30 centimeter) met fruit van het seizoen en je maakt bij voorkeur gebruik van ingrediënten uit de Achterhoek. In verband met de houdbaarheid mag er geen slagroom verwerkt (als decoratie of vul laag) worden. Je maakt een beschrijving van je taart (maximaal half A4): de naam van je taart, waarom heb je voor deze taart gekozen, welk soort deeg of beslag heb je hebt gebruikt en waarom, welke ingrediënten heb je gebruikt en welk fruit. De jury beoordeelt de taart op smaak, techniek, presentatie, creativiteit. Ook de beschrijving van de taart is onderdeel van de beoordeling. De winnaar krijgt als prijs een High Tea voor vier personen aangeboden door Koffie en TheehuysTasttoe.