Topspelers padel in actie bij TV-Neede. Foto: Rob Weeber
Topspelers padel in actie bij TV-Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

Top padel Nederland op bezoek bij TV-Neede

Dynamiek op eerste padelbaan in de Achterhoek

NEEDE - Afgelopen woensdag brachten enkele topspelers van Nederland een bezoek aan de nieuwe padelbaan van de TV-Neede om een potje te spelen. Onder hen ook een Spanjaard die ogenschijnlijk weinig moeite met de drukkende en hoge buitentemperatuur had. In een twee uur durende wedstrijd werden de ballen dan weer tactisch teruggebracht, dan weer snoeihard teruggevolleerd en gesmasht. Het verhaal ging wel dat de topspelers met gemak de bal uit de baan slaan en buitenom weer terughalen, maar zien is pas geloven. Als er een woord bij de sport padel past, dan is het wel dynamiek.

Door onze redactie

De sport groeit hard in Nederland, er zijn al meer dan twintig locaties waar padel gespeeld kan worden. Ter vergelijking, toen TV-Neede het onderzoektraject anderhalf jaar terug begon, waren dat er slechts tien. Eind dit jaar zijn er naar verwachting zo'n veertig locaties. De opmars heeft zeker ook te maken met de strategische zet van de Nederlandse Padelbond (NPB) om een samenwerkingsverband met de tennisbond, de KNLTB aan te gaan. Dit jaar wordt er voor het eerst een competitie georganiseerd, een pilot weliswaar, maar de bedoeling is dat het in de komende jaren wordt doorgezet. Dit zal met name het aantal tennisverenigingen stimuleren om padel als tweede sport te omarmen. Daarnaast is de NPB internationaal erg actief. Het vorig jaar in Nederland gehouden EK leverden een zesde plaats voor de mannen op en een vierde voor de dames. Afgelopen juni mocht de NPB de kwalificaties voor dames voor het komende WK in Portugal organiseren. Het bewijst dat Nederland serieus wordt genomen door de FIS, de internationale Padelfederatie.

'Erover praten helpt niet, padel moet je beleven'

Het is al zo'n twee maanden geleden dat de eerste baan in de Achterhoek in Neede geopend werd en sindsdien neemt het enthousiasme onder de leden van de Tennisvereniging Neede steeds meer toe. De nieuwe sport past volgens voorzitter Rob Weeber erg bij deze tijd waarin sporters meer variatie en meer vrijheid in keuze willen. Niet iedereen wil zich bovendien aansluiten bij een vereniging. Daarom kan de baan vanaf het najaar ook voor losse uren gehuurd worden. Inmiddels zijn er bij de TV-Neede zo'n veertig tennisleden actief op de padelbaan. Ze zijn het allemaal over een ding eens, erover praten helpt niet, je moet het beleven. Zodra je een keer dat pannenkoekracket in handen hebt gehad, ben je om. De sport is bovendien goed te combineren met tennis. Om ook de spelregels goed te leren en wat tactische tips te krijgen, verzorgen de trainers van de TV-Neede de komende weken een gratis introductiecursus voor de leden.

Ondanks de zomerperiode, is het promotieteam van de TV-Neede hard bezig om iedereen uit te nodigen padel te komen ervaren. Omringende sportverenigingen bijvoorbeeld hebben een uitnodiging gehad en ook de basisscholen worden actief benaderd om hun gymles alternatief te beleven. De Dr. Ariƫnsschool en het MaxX onderwijs gingen al voor. Ook in augustus staat de baan gratis ter beschikking voor wie het maar proberen wil. Rackets en ballen zijn aanwezig. Opgave kan via padel@tv-neede.nl. Meer informatie staat bovendien op de website www.tv-neede.nl.