'Dorp op stelten' speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Foto: PR
'Dorp op stelten' speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Humoristisch openluchtspel 'Dorp op stelten'

Lochem - Een klein dorpje, ergens in het oosten van Nederland, in het jaar 1956. Een nieuwe schooljuffrouw uit 'het westen' gooit in het dorp en op school het vertrouwde roer om. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Over het reilen en zeilen in een dorpsgemeenschap met een diversiteit aan personages. Dit alles vormt de rode draad van het openluchtspel 'Dorp op stelten' dat de komende twee weken in openluchttheater De Zandkuil in Lochem wordt gespeeld. Al met al genoeg ontwikkelingen voor een prachtig openluchtspel in een adembenemend decor, vol humor en voor menigeen wellicht dierbare herinneringen.

Door Jan Hendriksen

De regie van het openluchtspel 'Dorp op stelten' is dit jaar in handen van het duo Wilma Makkink en Tonnie Sleumer, dramacoach is Anke Kollen. Er wordt momenteel nog druk gewerkt en gerepeteerd aan het openluchtspel: zowel voor als achter de schermen. "Het is telkens weer een grote uitdaging om alle elementen in elkaar te laten vallen. Maar dat gaat lukken", zo verklaart een enthousiaste regisseuse Wilma Makkink uit Gorssel aan de vooravond van de generale repetitie. Makkink kan inmiddels buigen op een grote toneelervaring. Want naast het Lochemse openluchtspel is de Gorsselse culturele duizendpoot ook betrokken als regisseuse bij onder meer het openluchtspel in Hummelo en verleend ze als coach medewerking aan de Battumse Revue. Het openluchtspel 'Dorp op stelten' speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De verschillende belangen die in die tijd spelen, schoolgaande kinderen, kattenkwaad en een flinke dosis humor, zijn belangrijke ingrediƫnten in het openluchtspel waaraan natuurlijk ook de kinderen uit de klas van de jonge onderwijzeres 'juffrouw Emma de Graaf', gespeeld door Marie Christien Grotenhuis, meewerken. Zo zien de vrijgezelle gezusters Jo en Jannie Jansen (Ans Hietland en Ida Leijenhorst) de veranderingen als een nieuwe kans voor het dorp. Doordat zij mensen in de kost hebben, zijn ze ook al wat meer gewend aan andere manieren van denken dan de meeste dorpsbewoners. De slager en voorzitter van het schoolbestuur, Berend Vosman (Dick Teunissen) en zijn vrouw Dina (Hermien Marsman), zien liever hun zoon Henk (Nick Schut) als de toekomstige meester op de dorpsschool. Maar zo groots als ze kunnen opgeven over de toekomst van Henk, zo moeilijk hebben ze het om te praten over die van hun jongste zoon Kees (Tom Urbaan). Deze belhamel zet namelijk het dorp af en toe geweldig op zijn kop. Wachtmeester Herman (Herman de Jonge) van het dorp heeft hier ook zijn handen vol aan. Het schoolbestuur wordt bij elkaar geroepen om eens een hartig woordje met het hoofd van de school te spreken. Dit gesprek brengt de roddels in het dorp weer eens goed op gang. Terwijl er van alles bekonkeld wordt door het schoolbestuur, moet ook nog het aanstaande pensioen van juffrouw Beldman (Wilma Makkink) natuurlijk groots gevierd worden. In totaal werken een kleine vijftig acteurs, actrices en figuranten en veertien kinderen, naast de decorbouwers mee aan het openluchtspel.

'Dorp op stelten' wordt gespeeld op zaterdag 2, woensdag 5, vrijdag 8 en zaterdag 9 juli. Aanvang telkens om 20.00 uur. Bij minder goede weersomstandigheden zijn de uitwijkende speeldatums zondag 3 en 10 juli. Kaarten zijn online beschikbaar. Volwassenen: betalen tien euro en kinderen vijf euro exclusief servicekosten. Voor meer informatie over kaartverkoop zie www.openluchtspellochem.nl.