Riet Beersen (r) neemt na 41 jaar afscheid van het onderwijs bij de Kerst Zwartschool. Foto: Jan Hendriksen
Riet Beersen (r) neemt na 41 jaar afscheid van het onderwijs bij de Kerst Zwartschool. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

'Mijn werk was mijn leven, maar ik ben dankbaar dat ik gezond kan stoppen'

Ruurlo – Haar betrokkenheid was in al die 41 jaar groot. En ook haar enthousiasme. "Anders houd je het niet zo lang vol", is haar oprechte conclusie. Donderdag 7 juli neemt Riet Beersen (65) als leerkracht afscheid van de Kerst Zwartschool in Ruurlo. De Doetinchemse gaat met welverdiend pensioen. Op de voorlaatste schooldag voor de zomervakantie, 7 juli, wordt 'Juf Riet' van 15.30 tot 17.30 uur in 'de Carrousel' van de Kerst Zwartschool een afscheidsreceptie aangeboden. Iedereen is voor deze receptie uitgenodigd, ouders en oud-leerlingen.

Door Jan Hendriksen

Het is nog rustig op school als we ons naar de bovenverdieping van de school begeven. De 26 leerlingen moeten nog allemaal binnenkomen. Daar 'draait' Riet klas zeven. Collega's zijn op dit vroege tijdstip in de hal van de school druk in de weer met kleurige feestballonnen. En die zijn nog niet voor háár afscheid bestemd; de conciërge van de school viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Zo 'jong' is Riet ook. Zelfs heel iets ouder. "Ik maak van de regeling gebruik om met 65.5 jaar te stoppen. Het is na 41 jaar op Kerst Zwartschool mooi geweest", zo zegt ze als ze aan de tafel voor het digibord in haar klas plaatsneemt en adjunct, Willemien van Uhm, binnenstapt met een kop koffie. "Ze is een fantastische collega. Met de tijd meegegaan. We zullen haar gaan missen", verklaart Van Uhm.

Het was 1 augustus 1975 toen Riet als leerkracht op de openbare school aan de Schoolstraat begon en de term 'lagere school' nog van toepassing was. Van 1989 tot 1996 was Riet adjunct, waarvan de laatste drie jaren waarnemend directeur. "Maar de ambitie om directeur te worden had ik niet. Je komt op een school als de onze met ruim 350 leerlingen dan niet toe aan het primaire werk: lesgeven. En dat vind ik het leukst van alles."

Houvast
De integratie van lagere school en kleuterschool tot basisschool in 1985 was een grote omschakeling voor de school. "Met het nieuwe adaptief onderwijs stond je niet langer vóór de klas maar tussen de kinderen. Je moest de kinderen meer loslaten en ze helpen op hun eigen niveau. Maar dat heb ik altijd als zeer positief ervaren. Het is volgens mij de beste onderwijsvorm. Kinderen moeten houvast hebben en op hun eigen niveau en tempo kennis opdoen." Het werken met kinderen is Riets lust en leven. "Ik vind het interessant om de ontwikkeling van kinderen te volgen. Als onderwijzeres werk je mee aan hun opvoeding."

Leergierig
Riet volgde in al die jaren diverse aanvullende cursussen zodat ze 'bij bleef'. Uiteindelijk gaf ze les aan alle groepen, behalve aan de kleuters en groep acht. Ze vindt dat de kinderen in de loop der tijd niet veel zijn veranderd. "Ze zijn nog steeds leergierig. Ze zijn misschien wel wat opener geworden. Maar dat ervaar ik als positief."

Het vertrek valt haar zwaar. "Mijn werk was mijn leven, maar ik ben dankbaar dat ik gezond kan stoppen." Naast haar liefde voor het onderwijs houdt Riet erg van de natuur, lezen, talen leren en vakantie houden. Riet is dus niet bang voor 'het zwarte gat'.