De synchroon-afdeling van Schuurman BZC telt ongeveer vijftien meisjes. Foto: Jan Hendriksen
De synchroon-afdeling van Schuurman BZC telt ongeveer vijftien meisjes. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Zwemvierdaagse Ruurlo 'nat' van start

Ruurlo – In de loop van de week zou het volgens de weerprofeten warm weer worden. En dat werd het ook. Vorige week maandagavond tijdens de start van de 43ste editie van de Ruurlose zwemvierdaagse regende het echter pijpenstelen. Maar dat weerhield 122 zwemmers er niet van om een duik te nemen in zwembad De Meene om hun baantjes te 'trekken' voor de jaarlijkse vierdaagse. De watertemperatuur was met 23 graden 'super'. In totaal reikte de teller van het aantal deelnemers vorige week tot 160 deelnemers.

Door Jan Hendriksen

Aan de formule van de zwemvierdaagse is in de ruim vier decennia lange traditie door de organiserende zwem-, waterpolo- en synchroon vereniging Schuurman Berkelland Zwem Combinatie (BZC) praktisch niet gesleuteld. Voor kinderen is dagelijks 300 meter voldoende om donderdag- of vrijdagavond in aanmerking te komen voor een herinneringsmedaille, volwassenen moesten 450 meter zwemmen. Het gros van de deelnemers bestond uit kinderen. Maar ook volwassenen 'trokken' hun baantjes. Zoals Fien Venderbosch (77) en Wim Faber (68). Nog nooit sloeg het Ruurlose tweetal een editie over. Vrijdagavond op de slotavond werden alle deelnemers door de 'koks' van Schuurman BZC op een pannenkoek getrakteerd en gaven de synchroon zwemmers van Schuurman BZC een demonstratie. De tribune langs het grote bassin van zwembad De Meene zat voor de demonstratie stampend vol met publiek.

De synchroon afdeling van Schuurman BZC telt ongeveer vijftien meisjes. Synchroonzwemmen is de meest sierlijke tak van de zwemsport. Tijdens de demonstratie lieten de meiden op de maat van muziek, schijnbaar zonder enige inspanning, spectaculaire figuren en zwemslagen zien. Schijnbaar zonder enige inspanning, want synchroonzwemmen is een zware sport. Het vraagt veel kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. De meisjes kunnen wel een minuut onder water zwemmen. Voordat men een uitvoering op muziek kan zwemmen moet men eerst de technieken van het synchroonzwemmen leren. Het synchroonzwemmen kent namelijk een groot aantal basisbewegingen en basishoudingen. Als men de basishoudingen en basisbewegingen bij elkaar voegt ontstaan figuren. In totaal zijn er meer dan honderd van deze figuren, met prachtige namen zoals 'torpedo', 'barracuda' en 'zwaardvis'.