Op het Kerkplein toonden onder meer Henrike Lobbes en burgemeester Joost van Oostrum (tweede en derde van links) de keurmerken Veilig Ondernemen. Foto: Jan Hendriksen
Op het Kerkplein toonden onder meer Henrike Lobbes en burgemeester Joost van Oostrum (tweede en derde van links) de keurmerken Veilig Ondernemen. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Ruurlo eerste winkelgebied met Keurmerk Veilig Ondernemen

Ruurlo – Ondernemers in het winkelgebied van Ruurlo hebben in het afgelopen jaar het traject Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) doorlopen. Hun werk werd woensdagmiddag 15 juni bekroond met de uitreiking van het certificaat KVO door Paul van der Weiden, veiligheidsadviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Op enkele locaties in het winkelgebied is middels een plaquette het keurmerk zichtbaar voor het winkelend publiek. Bij alle ondernemers in het winkelgebied (36) die lid zijn van de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) wordt het keurmerk zichtbaar middels een sticker.

Door Jan Hendriksen

Voorafgaand aan de uitreiking van het keurmerk vond bij Hotel Avenarius onder toeziend ook van onder meer het voltallige bestuur van de ROV en enkele leden van de werkgroep KVO van de ROV, wethouder Han Boer van Economische Zaken van de gemeenten Berkelland en wijkagent Tom Nijland door voorzitter Henrike Lobbes van de ROV, burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland, vakspecialist risicobeheersing Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Nick Reinderink en teamchef van de Politie Achterhoek Oost Peter Cnossen de ondertekening van het convenant plaats.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen geeft een duidelijk signaal af aan het winkelend publiek maar ook aan mensen met minder goede bedoelingen. De praktijk heeft inmiddels bewezen dat het KVO succesvol is.

Onderzoek
"Onderzoek laat zien dat winkelgebieden die volgens de KVO methodiek samenwerken, zowel subjectief als objectief veiliger worden. In winkelgebieden met een KVO daalt de criminaliteit en stijgt het veiligheidsgevoel van ondernemers, medewerkers en klanten. Ook is er een snellere en directere communicatie tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer", aldus Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Veiligheids-gevoel van ondernemers, medewerkers en klanten stijgt

Van der Weiden concludeerde na de overhandiging van het keurmerk dat het relatief veilig is in Ruurlo in vergelijking met andere gemeenten in de Achterhoek. Het aantal diefstallen en de criminaliteit ligt in Ruurlo namelijk ver onder het landelijke- en regionale gemiddelde.
Wat merkt het winkelend publiek van het keurmerk? Carlijn Keuben namens de werkgroep KVO van de ROV: "Betere openbare verlichting, een schoon en goed onderhouden winkelgebied en daardoor een beter imago. Het winkelend publiek zal zich daardoor prettiger voelen in het gebied. En in het meest positieve geval zal het winkelaanbod zich gaan verruimen en zullen nieuwe ondernemer zich sneller gaan vestigen in het gebied."

Eerste
Het winkelgebied van Ruurlo is het eerste winkelgebied in de gemeente Berkelland die een dergelijk keurmerk mag dragen. In Borculo en Neede zijn de plaatselijke ondernemersverenigingen in voorbereiding om voor het keurmerk in aanmerking te komen. In Eibergen is er een voornemen. Het keurmerk in Ruurlo is geldig tot en met 1 april 2019. Dan zal opnieuw een toetsing plaatsvinden.

Bedrijfsterreinen
Diverse bedrijfsterreinen in de gemeente Berkelland zijn in de afgelopen jaren al wel voorzien van een dergelijke keurmerk. Zo zijn er KVO's toegekend aan de bedrijventerreinen Lichtenhorst en Overberkel in Borculo, Everskamp, Schansekamp en Venterkamp in Ruurlo, Wheemergaarden in Neede en De Kiefte, Jukkenbarg en De Mors in Eibergen.